Terug

Volg Hart van Nederland

Honderdduizenden Nederlanders slikken eindeloos medicijnen door

Milieu en Gezondheid

1 mrt 2023, 10:20

Honderdduizenden Nederlanders gaan eindeloos lang door met het slikken van medicijnen zonder daar ooit over te overleggen met een arts. Dit blijkt volgens De Telegraaf uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland.

Het maar blijven doorslikken van medicijnen die misschien niet meer nodig zijn, kan onder meer nierfalen opleveren of problemen met de lever. Daarom pleit Patiëntenfederatie Nederland nu voor een jaarlijkse medicijncheck door de huisarts.

Geen contact met arts

Een op de zes mensen die langer dan een jaar medicijnen gebruikt, heeft daarover geen contact meer met een arts, zo blijkt uit het onderzoek. Het gaat om mensen met een hoge bloeddruk, hartproblemen of chronische pijn. Het langdurig gebruik van medicijnen hiertegen zou vaak onnodig zijn. Het geneesmiddelengebruik in ons land stijgt al jaren. En daarmee ook de jaarlijkse uitgaven.

In Nederland hebben we een tekort aan medicijnen, en dat tekort zal dit jaar nog verder oplopen, voorspelde de bond van farmaceutische groothandelaren BG Pharma in januari. Hart van Nederland maakte er een reportage over:

Medicijnentekort in Nederland nog altijd nijpend: 'Ik moet tientallen keren per dag nee verkopen'
1:48
Medicijnentekort in Nederland nog altijd nijpend: 'Ik moet tientallen keren per dag nee verkopen'

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.