Terug

Volg Hart van Nederland

Hartje winter maar bereid je nu maar alvast voor op zware hooikoorts

Milieu en Gezondheid

3 jan 2023, 12:33

Een snotterende neus, niezen, jeukende ogen en een snottigere neus. Het kan deze maand behalve een virus of corona ook 'gewoon' hooikoorts zijn. De komende dagen, vooral in het oosten en zuiden van het land, zweven er namelijk veel pollen in de lucht.

Bioloog Arnold van Vliet denkt zelfs dat het met de aanhoudende temperaturen niet lang duurt voor heel Nederland aan de beurt is. Normaal piekt het pollenseizoen pas van februari tot augustus, maar nu is het pollenseizoen al in volle gang. En dat komt volgens Van Vliet niet onverwachts: "Ik zag het al aankomen door de extreem warme maanden oktober en november", vertelt hij aan Hart van Nederland.

Bloeiende hazelaars

"De twee weken vorst midden december hebben voor een soort reset gezorgd. In die twee weken zijn veel kruidachtige planten bevroren, zoals normaal is voor de winter, en is de ontwikkeling van hazelaars en elzen wat vertraagd. De mannelijke katjes (langwerpige gele stengels) die zich al voor de vorst aan het strekken waren, ontwikkelen zich nu, met de huidige extreem hoge temperaturen, in rap tempo verder", legt Van Vliet uit. Met de aanhoudende hoge temperaturen koersen we aan op de voorlente en een van de vroegste hazelaarjaren ooit, meent Van Vliet: "Mensen met hooikoortsklachten dienen hierop bedacht te zijn".

Meehelpen?

Van Vliet roept iedereen op wanneer je de hazelaar bij jou in de buurt spot deze te melden via 'De natuurkalender', met partners zoals o.a. de Wageningen Universiteit. "Dan help je ons mee met ons onderzoek naar de effecten van weer en klimaatverandering op de natuur. De vraag doet zich steeds meer voor hoe veel vroeger de hazelaar in bloei kan komen. Zo kunnen mensen die last hebben van hooikoorts ook eerder gewaarschuwd worden".

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.