Terug

Volg Hart van Nederland

Half verlamde Elis (4) leert weer lopen dankzij revolutionaire robot

Half verlamde Elis (4) leert weer lopen dankzij revolutionaire robot

Milieu en Gezondheid

22 apr 2022, 21:58

Kleuter Elis (4) raakte een paar maanden geleden half verlamd door een zeldzaam virus. Dankzij een revolutionaire robot, de Lokomat, leert ze nu heel langzaamaan weer haar benen te gebruiken. Het is de eerste keer dat deze looprobot in Nederland voor kinderen wordt ingezet. De vader van Elin is hoopvol over de behandeling.

Vader Murat ziet na enkele weken therapie met de robot al enorme verbetering. Dat het effect heeft, blijkt ook uit de metingen die het apparaat aangeeft. Het meisje kan nu alweer met een been wat kracht zetten, iets dat ze hiervoor echt niet kon.

Eerder kon ze alleen haar tenen bewegen van haar rechter voetje. "Het herstel gaat millimeter voor millimeter, maar we hebben hoop dat ze ooit weer kan lopen. Het is een vechtertje.", aldus vader Murat. Ze wil zelf ook niets liever dan weer kunnen lopen.

Robot in iedere provincie

Ervaringsdeskundige Liesbeth Mekkering heeft er eigenhandig voor gezorgd dat de looprobot naar Nederland is gekomen. Mekkering liep na een val van haar paard en een medische misser een hoge dwarslaesie op.

Haar zoon ontdekte de looprobot in Antwerpen en uiteindelijk heeft Liesbeth ervoor gezorgd dat de Lokomat nu in Nijkerk bij de fysiotherapiepraktijk staat en gebruikt kan worden. Haar doel is dat er in iedere provincie een looprobot komt, zodat patiënten niet te ver hoeven te reizen. Daar heeft ze speciaal een stichting voor opgericht: stichting Beter Lopen.

Elis is het eerste kindje

De looprobot is nu ongeveer een maand in gebruik en de eerste resultaten zijn zeer hoopgevend. Elis is het eerste kindje dat de therapie volgt. Ze komt 2 keer per week naar Nijkerk. Dat willen ze opschroeven naar drie keer per week.

Vader Murat noemt het bizar en ongelofelijk dat de Lokomat Pro in Nederland niet al langer in gebruik is. Volgens hem wordt het apparaat bijna overal ter wereld al gebruikt.

450.000 euro

Therapie met de robot wordt nu nog niet vergoed. De fysiotherapie wel, maar voor de robot geldt een eigen bijdrage van 45 euro per keer. De fysiotherapeuten hebben allemaal een cursus gehad van twee dagen om met het 450 duizend euro kostende apparaat om te kunnen gaan.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.