Terug

Volg Hart van Nederland

Gratis maaltijden voor arme schoolkinderen: 'Ze hebben honger en stress'

Milieu en Gezondheid

29 mrt 2023, 09:54

Een grootschalig programma om kinderen die uit een stressvolle of arme thuissituatie komen van een schoolmaaltijd te voorzien is woensdag van start gegaan. Op de SBO Merlijn in Den Haag zijn de eerste maaltijden uitgereikt. Het is de bedoeling dat de kinderen zo beter gaan eten, ondanks de privésituatie.

Het programma is een initiatief van Volt-Kamerlid Laurens Dassen en D66'er Jan Paternotte en de uitvoering loopt via het Rode Kruis en het Jeugdeducatiefonds. Dat kinderen gratis schoolmaaltijden kunnen krijgen is niet nieuw, het Jeugdeducatiefonds helpt al ruim 500 scholen met maaltijden. Wel nieuw is dat het nu via een aanmeldprogramma van het Rode Kruis loopt. Het ministerie van Onderwijs heeft 100 miljoen euro voor het plan uitgetrokken.

'In nood'

Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds, is woensdagochtend bij de lancering. Hij benadrukt tegenover Hart van Nederland het belang van goed eten, zeker bij kinderen die het thuis moeilijk hebben. "Wij kregen het signaal van scholen dat echt veel kinderen in nood zaten. De meester en de juf zagen dat die kinderen echt heel weinig energie hadden. Weinig energie zorgt voor chagrijn, moeilijk gedrag. Het zijn helemaal geen vervelende kinderen, het zijn lieve kinderen die honger en stress hebben."

Spekman wijst bij de eventuele schuldvraag ook niet naar de ouders van de desbetreffende kinderen. "De boodschappen zijn duur, dat weet denk ik iedereen. En het gaat ook om werkende ouders. Ze hebben respectabele banen, maar verdienen net te weinig om de boodschappen te kunnen betalen."

Kijk hier waarom het zo belangrijk is dat ook arme kinderen iedere dag goede maaltijden krijgen:

Gratis maaltijden voor arme schoolkinderen: 'Ze hebben honger en stress'
2:10
Gratis maaltijden voor arme schoolkinderen: 'Ze hebben honger en stress'

Boodschappenkaart

Spekmans organisatie heeft vooral een adviserende en ondersteunende rol binnen het programma, het Rode Kruis krijgt de aanmeldingen binnen en verstrekt vervolgens na goedkeuring een boodschappenkaart, waarmee ouders zelf boodschappen voor hun kinderen kunnen kopen. Ook kunnen onderwijsinstellingen het initiatief nemen door bijvoorbeeld een maaltijd op school te organiseren.

Scholen waar 30 procent of meer van de leerlingen uit een gezin komt met een laag inkomen kunnen gebruikmaken van de schoolmaaltijden. Ook leerlingen in het speciaal onderwijs komen in aanmerking. Onderwijsinstellingen kunnen zich aanmelden via schoolmaaltijden.nl.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.