Terug

Volg Hart van Nederland

Giftige metaalwolken zichtbaar op camera's omwonenden Tata Steel

Giftige metaalwolken zichtbaar op camera's omwonenden Tata Steel

Milieu en Gezondheid

21 apr 2022, 07:41

Geen rookpluim of aswolk blijft meer onopgemerkt bij Tata Steel in IJmuiden. Actievoerders en omwonenden hebben namelijk twee webcams neergezet die de staalgigant 24 uur per dag in de gaten houden. Wat blijkt: nu al zijn er vele mogelijk giftige metaalwolken gespot.

De beelden worden continu bekeken en als er ongefilterde rookpluimen of andere overtredingen te zien zijn wordt meteen melding gemaakt. Dat zijn er nu al vijftig.

Eén van de alarmerende waarnemingen zijn gele rookpluimen. "Die duiden erop dat er niet gefilterd wordt en dat mag niet. Ik zie dat soort dingen vooral in de vroege ochtend en dat zijn nou net de momenten waarop er normaal gesproken weinig toezicht is", aldus Jaap Venniker van stichting Frisse Lucht Nu.

Geen interesse omgevingsdienst

Venniker heeft zo'n camera achter in zijn tuin staan. In zijn huis heeft hij een soort control room. "Wij kijken 24 uur per dag wat er gebeurt bij Tata, terwijl de omgevingsdienst hooguit een paar keer per dag langsrijdt. Ik heb eerder wel gezegd dat ze onze webcams ook kunnen volgen, maar daar heeft de omgevingsdienst voor bedankt", vertelt hij aan Hart van Nederland.

Als de omgevingsdienst niet geïnteresseerd is, hebben ze bij stichting Frisse Lucht Nu wel de gelegenheid om de beelden te bekijken. "We hebben bij onze stichting twee studenten die stage lopen. Zij helpen ons met het bestuderen van de beelden."

Bewijsmateriaal

Advocaat Bénédicte Ficq bereidt een strafzaak voor tegen de staalgigant. Volgens haar leveren de camerabeelden belangrijk bewijsmateriaal op. "We hebben al beelden aan de officier van justitie gegeven en alles wat er de komende tijd bij komt maakt onze zaak alleen nog maar sterker."

Tata Steel maakt zich zorgen dat de webcams mogelijk werknemers herkenbaar in beeld worden gebracht. Ficq maakt zich daarover geen zorgen omdat de webcams op grote afstand staan. "Ze staan op hun privégrond, filmen de openbare ruimte en er zijn geen gezichten of personen op te zien. Dus ja, het mag", stelt de advocaat.

Als u Tata Steel ook zelf in de gaten wil houden kan dat hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.