Terug

Volg Hart van Nederland

Geen ruimte voor huisartsen om uit te breiden, patiënten de dupe

Geen ruimte voor huisartsen om uit te breiden, patiënten de dupe

Milieu en Gezondheid

4 feb 2022, 19:38

Huisarts Marieke Poley opende in 2018 met goede moed een nulpraktijk in Hendrik-Ido-Ambacht. Haar droom? Uitgroeien tot een gezondheidscentrum in een nieuwbouw- of verbouwpand. Maar het lukt niet om een geschikte ruimte te vinden dus blijkt uitbreiding van haar praktijk onmogelijk. En dat terwijl er duizenden patiënten in de gemeente zitten te springen om een huisarts, waaronder Ton van den Berg (77).

Ton woont nu acht maanden in Hendrik-Ido-Ambacht en is als de dood dat hem of zijn echtgenote iets overkomt, want als het noodlot toeslaat moeten ze maar liefst 45 minuten rijden naar hun oude huisarts in Overschie. Hij heeft bij alle huisartsen in de buurt aan de balie gestaan om te vragen of ze nieuwe patiënten aannemen "en overal hoor je: we zitten vol", vertelt hij aan Hart van Nederland.

Poley's praktijk zit bij Ton om de hoek en ze zou hem en zijn partner graag een plekje aanbieden maar ze heeft geen plekken meer over omdat een gehoopte uitbreiding uitblijft. "Ik heb samen met de gemeente gekeken en die hebben wel wat aangeboden, maar dat was niet betaalbaar helaas", zegt ze.

Bundelen van de krachten

En dat probleem geldt voor 77 procent van de huisartsen, blijkt uit een peiling van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Bizar, vindt Ton. "Er zouden zat huisartsen zat moeten zijn. Dit dorp breidt zo enorm uit en ik denk dat mensen die hier komen wonen ook niet aan de beurt komen."

De oplossing ligt in het bundelen van de krachten, denkt Poley. "Gemeenten, de zorgverzekeraar, de bank én de overheid moeten meer gaan samenwerken om samen met huisartsen dit probleem op te lossen. De patiënten zijn nu de dupe."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.