Terug

Volg Hart van Nederland

Geen geëiste 22.839 euro voor zorgmedewerkers met long covid: 'Sommigen hebben hulp van voedselbank nodig'

Milieu en Gezondheid

8 mrt 2023, 16:22

Mensen die hun baan in de zorg zijn kwijtgeraakt door langdurige en aanhoudende coronaklachten krijgen daar voorlopig geen geld voor. Vakbonden FNV en CNV hadden daar een kort geding voor aangespannen, maar de eis is woensdag afgewezen door de rechtbank in Den Haag.

Volgens de rechtbank moet "van geval tot geval" worden bekeken of een zorgmedewerker recht heeft op vergoeding van schade. Dat kan niet met een collectieve actie. "Ook is er geen juridische grond aan te wijzen die de Staat verplicht met de vakbonden in overleg te treden", oordeelt de voorzieningenrechter.

"Hoezeer begrijpelijk is dat de vakbonden dit kort geding hebben aangegrepen als breekijzer, kan deze juridische weg op de hiervoor genoemde gronden geen soelaas bieden."

Ben van Omme werkte voor 2020 als zorgmedewerker en kwam thuis te zitten na een coronabesmetting. Hij legt in deze video uit wat dat met hem deed:

Zorgpersoneel met long covid wil financiële compensatie
1:54
Zorgpersoneel met long covid wil financiële compensatie

Grote financiële problemen

De zaak gaat over mensen die in 2020 besmet zijn geraakt met het coronavirus, in de eerste en tweede golf. Ze werkten toen in de zorg en kregen het advies dat beschermingsmiddelen als mondneusmaskers niet in alle gevallen nodig waren. Zo hoefden ze de maskers niet op bij vluchtig contact met een patiënt of cliënt, of op meer dan 1,5 meter afstand. Ze raakten besmet en kwamen in de ziektewet. Na twee jaar ziekte eindigde hun dienstverband.

Volgens FNV en CNV zijn sommige gedupeerden in zulke grote financiële problemen gekomen dat ze inmiddels hulp van de voedselbank nodig hebben. De vakbonden eisten daarom nu alvast een bedrag van 22.839 euro per persoon.

Steunregeling

De overheid wil in april een opzet van een regeling bekendmaken om de gedupeerde zorgmedewerkers uit de eerste golf tegemoet te komen. De vakbonden willen echter dat de regeling ook voor gedupeerden uit de tweede golf geldt.

Minister Conny Helder (Volksgezondheid) gaf na afloop van de uitspraak aan "onverminderd door" te zullen gaan met het maken van een financiële regeling.

FNV en CNV roepen Helder op om snel duidelijkheid te geven. "Zij draalt al veel te lang. Wij vragen voor de door ons geschatte groep van duizend zorgmedewerkers in totaal ongeveer 23 miljoen", zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong.

De bonden zeggen dat ze een bodemprocedure overwegen.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.