Terug

Volg Hart van Nederland

Gehandicapte Vincent maakt gebruik van sekszorg, maar 'financiële steun daarvoor is hard nodig'

Gehandicapte Vincent maakt gebruik van sekszorg, maar 'financiële steun daarvoor is hard nodig'

Milieu en Gezondheid

13 apr 2022, 07:26

Het hebben van seks is voor mensen met een beperking niet vanzelfsprekend, maar wel een basisbehoefte. Om deze mensen toch die intimiteit te geven, bestaat er zogenaamde 'sekszorg'. De kosten voor die sekszorg zijn alleen enorm hoog, tot grote frustratie van de mensen die het nodig hebben.

"Er moet een regeling komen voor deze vorm van ondersteuning. Andere therapieën worden ook betaald, maar een therapie waar seksuele dienstverlening bij komt kijken niet. En dat terwijl seks een levensbehoefte is en een mensenrecht." Dat zegt de 50-jarige Vincent Ohlrichs tegen Hart van Nederland. Hij heeft spasme en zit in een rolstoel, en maakt daarom gebruik van sekszorg.

Hoge kosten voor sekszorg

Vrouwen van speciale zorgorganisaties die intimiteit en seksualiteit bieden aan mensen met een beperking komen om de paar weken langs bij Vincent. "En dan is het geen theekransje", zegt hij met een knipoog. "Het gaat dan niet alleen om de daad zelf, maar om het hele pakket. Het is heel gezellig en ik kijk er altijd naar uit."

Vincent laat weten dat hij dagen profijt heeft van zo'n afspraakje. Hij wordt er namelijk heel ontspannen van, en ontspanning is voor zijn spasme belangrijk. Keerzijde van het verhaal is echter dat hij 150 euro per uur moet betalen als zo'n zorgverlener langskomt. "Daarom kan ik niet al te vaak gebruik maken van deze service. Maar dit mag je mensen niet onthouden. Daarom vind ik dat er een speciaal fonds moet komen voor deze groep mensen."

'Mensen helpen met intimiteit'

Joke Storm, voorzitter van stichting Tiresias, legt aan Hart van Nederland uit dat mensen met een handicap baat hebben bij sekszorg omdat het "de gezondheid bevordert". "Mensen zitten beter in hun vel en het is beter voor de mentale gesteldheid", zegt ze. De stichting zet zich in voor het recht van mensen met een beperking op seksuele gezondheid. "Er is nu onvoldoende geld en aandacht voor vanuit de overheid."

Tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer maandag pleitte Wieke Paulusma van D66 voor meer onderzoek naar de effecten van seksuele dienstverlening voor mensen met een beperking. "Sekszorg kan mensen helpen in hun herstel. We moeten met z'n allen nadenken hoe we deze mensen kunnen helpen met die intimiteit", aldus de politica tegen Hart van Nederland.

Volgens Paulusma rust er nu nog een enorm taboe op het gesprek over sekzorg. "Er is nog maar heel weinig kennis over dit onderwerp. Als we mensen die ziek zijn of een handicap hebben beter willen helpen, dan moeten we ook weten wat het effect is van sekszorg. Ik ga het kabinet daarom vragen om onderzoek hiernaar te stimuleren."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.