Terug

Volg Hart van Nederland

Eric heeft net als Justin Bieber syndroom van Ramsay-Hunt: dit staat de ster te wachten

Eric heeft net als Justin Bieber syndroom van Ramsay-Hunt: dit staat de ster te wachten

Milieu en Gezondheid

12 juni 2022, 12:56

Superster Justin Bieber heeft enkele optredens moeten cancelen omdat hij kampt met een gedeeltelijke gezichtsverlamming. De oorzaak volgens Bieber: het syndroom van Ramsay-Hunt. Volgens lotgenoot Eric van den Berg kan de Canadese muzikant flink last hebben van de aandoening, maar is er ook hoop.

"Zoals jullie waarschijnlijk kunnen zien aan mijn gezicht, heb ik het syndroom genaamd het syndroom van Ramsay-Hunt", aldus Bieber in zijn boodschap. "Ik kan niet glimlachen met deze kant van mijn gezicht, deze neusvleugel kan niet bewegen, dus het is een volledige verlamming aan deze kant van mijn gezicht."

'Pokerface'

Een herkenbare situatie voor de Nederlandse Eric van den Berg. Hij kreeg in 2012 last van flinke steken in zijn kaak en achter zijn oor. Uiteindelijk kwamen daar ook blaasjes bij. Een huisarts stelde de diagnose gordelroos. Uiteindelijk liet de zenuw die de motoriek van het gezicht bedient het afweten en kreeg ook Eric een "pokerface".

In een blog over zijn toestand schrijft hij: "Mijn ooglid ging niet dicht, mijn wenkbrauw, neus, wang en lippen bewogen amper. Mijn mondhoek hing." De uiteindelijke diagnose van zijn behandelend neuroloog: Ramsay-Hunt syndroom type II. "Een superzeldzaam syndroom waar helaas nog weinig over bekend is", verduidelijkt hij aan Hart van Nederland.

Geen behandeling

Artsen stelden tegen Van den Burg dat de kans op permanente uitval ongeveer dertig procent was. Een behandeling bleek er - op rust en bewegingstherapie voor de gezichtsspieren na - niet echt te zijn. Daarnaast kreeg hij een rits medicijnen tegen de pijn en jeuk.

Van den Burg meent dat Bieber een spannende periode te wachten staat: "Hij kan er de komende jaren nog veel last van hebben, dat had ik ook. Maar voor zijn fans, om hen gerust te stellen: je kunt er 100 mee worden. Al kun je er wel een scheef hoofd aan overhouden."

De Nederlander heeft zelf inmiddels geen scheef of verlamd gezicht meer. Iets dat hij te danken heeft aan zijn logopediste die met masseeroefeningen de verlamming tegenging. In zijn blog schrijft hij: "Een gouden greep die honderd procent heeft geholpen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.