Terug

Volg Hart van Nederland

'Eén op de vijf patiënten kan zorg niet meer betalen': dit zijn de gevolgen

'Eén op de vijf patiënten kan zorg niet meer betalen': dit zijn de gevolgen

Milieu en Gezondheid

9 aug 2023, 08:46

Veel patiënten stellen hun zorg uit of mijden deze zelfs helemaal vanwege financiële redenen. Uit onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland blijkt dat meer dan 20 procent van hun respondenten vorig jaar zorg heeft gemeden of uitgesteld. Het gaat volgens de federatie vaak om essentiële zorg, zoals de tandarts of fysiotherapie.

Het onderzoek is gedaan onder een 9.219 mensen uit het Zorgpanel van de Patiëntenfederatie, mensen die allen zorg nodig hebben.

De kosten voor de zorgverzekering nemen steeds verder toe. Voor velen wordt het daardoor onbetaalbaar:

Zorgverzekering wordt onbetaalbaar: bijna helft Nederlanders komt in problemen
1:45
Zorgverzekering wordt onbetaalbaar: bijna helft Nederlanders komt in problemen

Het mijden van deze zorg heeft duidelijke consequenties. Meer dan de helft van de ondervraagden (57 procent) ervaart negatieve gevolgen voor hun gezondheid. Daarbovenop geeft 62 procent aan extra stress of angst te voelen door het niet kunnen ontvangen van noodzakelijke zorg. "Ik moet eigenlijk een gebit, maar ik ben bang voor de kosten, dus doe ik het niet", geeft een respondent als voorbeeld.

Stapeling zorgkosten

Een bijkomend probleem is de zogenoemde 'stapeling van zorgkosten'. Dit zijn extra kosten zoals voor vervoer, parkeren of zelfs aangepast dieet die komen kijken bij een ziekte of aandoening. In 2022 had maar liefst 57 procent van de deelnemers aan het onderzoek hiermee te maken.

Het gevolg daarvan is nog meer financiële druk en moeilijke keuzes die de kwaliteit van leven beïnvloeden, aldus de belangenvereniging. "Denk hierbij aan minder/niet op vakantie, minder/geen uitjes of besparen op andere huishoudelijke kosten", schrijft de Patiëntenfederatie.

Oproep aan politiek

Dianda Veldman, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland, vindt de resultaten alarmerend: "Goede zorg hoort in Nederland voor iedereen toegankelijk te zijn, maar is dat duidelijk niet."

De Patiëntenfederatie grijpt de aankomende verkiezingen aan om een oproep te plaatsen richting de politiek. Zo vinden ze dat oplossingen zoals het verlagen van het eigen risico en het opnieuw opnemen van mondzorg in het basispakket essentieel zijn. "Het mijden van mondzorg en fysiotherapie leidt later regelmatig tot grote, ingewikkelde én dure ingrepen", aldus Veldman.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.