Terug

Volg Hart van Nederland

Eén drankje kan zwangere moeder al een kind met wipneus bezorgen

Eén drankje kan zwangere moeder al een kind met wipneus bezorgen

Milieu en Gezondheid

17 feb 2023, 16:11

Vrouwen die alcohol drinken tijdens of vlak voordat ze in verwachting zijn, kunnen een kind krijgen waaraan je dat terug kan zien. Een opstaand puntje van de neus kan ermee te maken hebben. Dat meldt het Erasmus MC op basis van eigen onderzoek.

Uit het onderzoek blijkt dat de wipneus al op kan treden bij minder dan twaalf gram alcohol per week, dus een klein glas wijn of een biertje. Dit kan ook nog als er wordt gestopt met alcohol drinken zodra er sprake is van zwangerschap.

Gezichtsverandering bij drankgebruik tijdens de zwangerschap was al bekend, maar dit inzicht is nieuw. "Wij tonen nu voor het eerst aan dat er ook een verband is tussen alcoholgebruik in lichte mate en vóór de zwangerschap en de vorm van het gezicht van het kind", zegt het Erasmus MC.

Tijdelijk

Het centrum zegt nog niet aan te kunnen tonen hoe het alcoholgebruik veranderingen in de gezichtsvorm veroorzaakt, maar wel dat het "ermee samenhangt". De verschijningen zijn tijdelijk. Na de dertiende verjaardag worden ze niet meer gezien.

Behalve een opstaande neuspunt zijn een verkorte neus, een naar buiten gedraaide kin en een naar binnen gedraaid onderste ooglid voorbeelden. De ontdekking is belangrijk, omdat de vorm van het gezicht van kinderen een aanwijzing kan zijn voor gezondheids- en ontwikkelingsproblemen.

Over zwanger zijn gesproken: op deze Verloskunde-afdeling in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis zijn 13 collega's tegelijk zwanger:

Gezondheidseffecten

De tijdelijkheid van het verschijnsel betekent niet dat het effect op de gezondheid ook verdwijnt, zeggen de onderzoekers. "Daarom benadrukken wij dat er geen veilig niveau van alcoholconsumptie tijdens de zwangerschap bestaat." De onderzoekers raden aan voor de zwangerschap te stoppen met het drinken van alcohol."

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.