Terug

Volg Hart van Nederland

Drugsafval mogelijk in ons drinkwater: RIVM wil onderzoek naar gevolgen gezondheid

Milieu en Gezondheid

15 dec 2022, 13:01

Een vijfde van alle drugsafvaldumpingen gebeurt in de buurt van gebieden in Nederland waar grondwater wordt gewonnen. Dit grondwater wordt gezuiverd en vervolgens door Nederlanders gebruikt als drinkwater. Ondanks het aanwezige risico op drugsafvalresten in het drinkwater, wordt er nog geen standaard onderzoek verricht naar de mogelijke gezondheidsschade voor mensen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert om daar nu wel onderzoek naar te gaan doen. Niet alleen grondwater maar ook gezuiverd rioolwater en oppervlaktewater moet daarbij worden meegenomen.

Zo kan in kaart worden gebracht hoe drugsafval zich via het water verspreidt en of mensen eraan worden blootgesteld.

Gezondheidsgevolgen

Daarnaast wil het RIVM weten wat de gezondheidsgevolgen precies zijn als mensen middels het drinkwater in aanmerking komen met deze schadelijke stoffen.

Het zou jaarlijks gaan om ongeveer tweehonderd drugsafvaldumpingen. Met name in het oosten en in het zuiden van het land worden afvalresten in de natuur, op straat of in het riool gevonden.

ANP

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.