Terug

Volg Hart van Nederland

Lisanne (34) kreeg meest agressieve vorm van borstkanker, en roept iedereen op mee te doen aan campagne

Milieu en Gezondheid

3 mrt 2023, 17:58

De meeste vrouwen weten het eigenlijk wel: zelfonderzoek kan helpen bij het tijdig opsporen van borstkanker. Toch doen veel vrouwen dit niet regelmatig, terwijl een op de zeven vrouwen ooit met deze ziekte te maken krijgt. Daarom starten Borstkankervereniging Nederland en MSD vrijdag ‘Day 3’: een geheugensteuntje om elke derde dag van elke maand borsten te controleren.

Het is een eenvoudige gewoonte met een grote impact. Lisanne de Groot weet dat als geen ander: zij kreeg zes jaar geleden te horen dat ze triple-negatieve borstkanker (TNBC) had, de meest agressieve vorm van borstkanker.

In deze video vertelt Lisanne over de heftige periode. En legt directeur Cristina Guerrero Paez uit waarom de campagne zo belangrijk is:

Na ‘een echo voor de zekerheid’ volgde in januari de diagnose voor Lisanne: borstkanker
2:10
Na ‘een echo voor de zekerheid’ volgde in januari de diagnose voor Lisanne: borstkanker

"Ik had een drukke periode op het werk achter de rug en vond het niet gek dat mijn lijf mij een halt toeriep. Na een week ging ik toch naar de huisarts", vertelt ze tegen Hart van Nederland. De dag ervoor voelde ze bij toeval vaag een knobbeltje in haar borst. "Na ‘een echo voor de zekerheid’ volgde in januari de diagnose: triple-negatieve borstkanker", zegt Lisanne.

Diagnose borstkanker

Toen Lisanne zich ging verdiepen in deze agressieve vorm van borstkanker, "schrok ze zich rot": "Als je erover gaat lezen, word je niet vrolijk", zegt ze tegen Hart van Nederland.

Gelukkig sloeg de behandeling aan en gaat het inmiddels goed met Lisanne. Ze benadrukt hoe belangrijk het is om je lichaam goed te kennen. "Zo kun je tijdig veranderingen opmerken. Regelmatig je borsten onderzoeken kan daaraan bijdragen, net als alert zijn op andere signalen die je lichaam afgeeft."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.