Terug

Volg Hart van Nederland

Al bijna 10.000 extra donoren door oproep ongeneeslijk zieke PSV-perschef Slegers

Al bijna 10.000 extra donoren door oproep ongeneeslijk zieke PSV-perschef Slegers

Milieu en Gezondheid

14 feb 2023, 08:15

PSV en tv-zender ESPN stonden maandagavond tijdens een speciale uitzending nog eens uitgebreid stil bij de actie van de ongeneeslijk zieke perschef Thijs Slegers. Al bijna tienduizend nieuwe mensen hebben gehoor gegeven aan zijn oproep om donor te worden, meldt het Eindhovens Dagblad.

De perschef van PSV heeft door een afstotingsziekte niet lang meer te leven. Hij besloot zijn verhaal en contacten in te zetten om nog zoveel mogelijk stamcel- en bloeddonoren te werven.

Dat heeft een ongekend aantal nieuwe donorregistraties opgeleverd. Bij Stichting Matchis zijn inmiddels 7.000 nieuwe stamceldonoren geregistreerd, die met een ingreep misschien een leven kunnen redden. Slegers wierf in nauwe samenwerking met Philips en PSV ook bijna 3.000 nieuw bloeddonoren voor bloedbank Sanquin. Voor dit soort aantallen nieuwe donoren zijn normaal gesproken enorme campagnes nodig, die miljoenen kunnen kosten.

Slegers werd maandagavond verrast door de paar prachtige woorden van oud-profvoetballer Zlatan Ibrahimović tijdens een live-uitzending op sportzender ESPN:

'Zoeken naar een speld in een hooiberg'

Eerder liet Bert Elbertse van Stichting Matchis weten dat ze blij zijn dat veel mannen zich hebben aangemeld als stamceldonor. "Je kunt nooit genoeg mensen hebben die stamceldonor willen worden. De kans dat we een stamceldonor voor iemand vinden is heel klein. Je moet bijna een identieke persoon moet vinden bij de patiënt. Dat is zoeken naar een speld in een hooiberg."

Dat is de reden dat Berend Swennen zich drie jaar geleden registreerde als donor:

Berend doneerde zijn stamcellen: 'Je bent vijf dagen ziekig om iemands leven te redden'
2:14
Berend doneerde zijn stamcellen: 'Je bent vijf dagen ziekig om iemands leven te redden'

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.