Terug

Volg Hart van Nederland

Begrip en teleurstelling bij lopers 4Daagse na ingrijpend besluit organisatie

Begrip en teleurstelling bij lopers 4Daagse na ingrijpend besluit organisatie

Milieu en Gezondheid

17 juli 2022, 21:15

Begrip en teleurstelling bij de lopers van de Nijmeegse 4Daagse nu er is besloten om de eerste dag van het wandelfestijn te schrapen. Door de verwachte tropische hitte, die rond Nijmegen kan oplopen tot 38 graden, is het volgens de organisatie niet verantwoord om mensen te laten lopen.

Veel van de deelnemers kunnen zich wel vinden in de ingrijpende beslissing van de organisatie. "Het is niet anders", begint een van de lopers. "Het is wel balen, maar we zagen het wel aankomen."

Andere mensen zijn juist wel blij dat de dinsdag geschrapt wordt. "Wij zijn er eigenlijk heel blij mee", vertellen twee jonge vrouwen. "Ik zou liever niet willen lopen als het straks 40 graden is." Twee oudere dames hadden voor zichzelf al besloten om de eerste dag over te slaan mocht het wel doorgaan. "Met de verwachte temperaturen is het niet te doen om tientallen kilometers te gaan lopen."

Uitzonderlijke omstandigheden

Ondanks het vierdaagse evenement nu een driedaags evenement wordt mag bij meerdere deelnemer de pret niet drukken: "Het blijft een enorm groot feest. En dat kruisje gaan we ook gewoon halen."

Want omdat er uitzonderlijke omstandigheden zijn (tropische hitte) wordt er een uitzondering gemaakt voor het behalen van het gewilde kruisje. Marsleider van de 4Daagse Henny Sackers legt uit: "Als de lopers de overige drie dagen voltooien dan krijgen zij vrijdag gewoon een kruisje. Dat bemoedigende woord kan ik de wandelaars wel meegeven."

Sackers is "zeer teleurgesteld" dat dit besluit nodig was na twee coronajaren waarin de Vierdaagse helemaal niet kon doorgaan. Het lijkt wel alsof er een vloek op de 104e Vierdaagse rust". De burgemeesters van Lingewaard, Overbetuwe en Arnhem, "doorkomstgemeenten" op dinsdag, zijn zondag ingelicht. De ruim 42.000 wandelaars krijgen een app of een mail en horen het besluit ook bij het ophalen van hun startbewijs.

'Nep-kruisje'

Toch zijn er deelnemers die het kruisje nu al beschrijven als een 'nep-kruisje'. "Ik zal het kruisje van dit jaar niet bij de anderen hangen", vertelt een man stellig. "Je loopt nu geen vier dagen, dus je loopt bij voorbaat al voor Jan Lul, op z'n Westlands gezegd."

Ook zijn er mensen die de tocht dinsdag op eigen gelegenheid willen gaan lopen om zo toch een 'echt kruisje' te kunnen krijgen. Voor die mensen heeft marsleider Sackers een waarschuwing: "Spaar je krachten. Daarnaast is er geen enkele voorziening onderweg, ook geen medische zorg en verkeersregelaars. Doe het gewoon niet", benadrukt hij. De Vierdaagse start nu woensdagmorgen vroeg met het parcours dat richting Wijchen voert. In Nijmegen is het die dag Roze Woensdag. Veel lopers gaan die dag ook roze gekleed.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.