Terug

Volg Hart van Nederland

Mannen slaan alarm voor teelbalkanker: 'Van levensbelang om regelmatig te controleren'

Milieu en Gezondheid

6 nov 2022, 21:49

Zaadbalkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen tussen de 15 en 40 jaar. Ieder jaar krijgen ongeveer duizend mannen de diagnose, waarna ze op jonge leeftijd worden geconfronteerd met operaties en chemokuren. Reden voor stichting Zaadbalkanker om 'Het Ballenalarm' te introduceren. Het ultieme doel: vroege ontdekking van zaadbalkanker en daarmee minder erge gevolgen voor de patiënt.

Berend van Doorn is initiatiefnemer van de actie. De 28-jarige dokter zag om zich heen dat veel vrienden zich zorgen maakten over zaadbalkanker, maar dat ze niet wisten hoe je het kon voelen. "Daar schreef ik een blog over op LinkedIn, en zo kwam ik terecht bij stichting Zaadbalkanker. Dat heeft mij geïnspireerd om een video te maken om mannen erop te wijzen hoe belangrijk het is dat je regelmatig blijft controleren."

De initiatiefnemers roepen mannen op om elke eerste maandag van de maand, als het luchtalarm te horen is in Nederland, zichzelf te controleren op zaadbalkanker, ook wel teelbalkanker genoemd. Op die manier is er een vast moment waarop mannen zichzelf checken, wat zal leiden tot eerdere detectie en mindere progressie van ziekte.

Ik mis een bal, maar het maakt geen verschil'

De oproep gaat gepaard met een ludieke video waar Philip Freriks uitlegt hoe mannen zichzelf kunnen controleren. In een filmpje van 30 seconden legt Freriks de kijker uit hoe hij zichzelf moet controleren, en waar op te letten: "Je checkt iedere bal apart. Met de ene hand pak je de bal vast, met de andere zoek je naar knobbels, hardheid en veranderingen."

In het filmpje spelen ook (ex)-teelbalkankerpatiënten mee. Zo ook Dennis, die tijdens het plassen ontdekte dat er iets niet goed zat: "Ik ben toen meteen naar het ziekenhuis gegaan om mij te laten checken. Toen kwamen ze er snel achter dat het teelbalkanker was." Omdat Dennis er op tijd bij was hoefde hij alleen een operatie waar ze een teelbal hebben verwijderd. "Ik mis nu een bal, maar het maakt eigenlijk geen verschil."

Harm van Melick, uroloog van het Utrechtse St. Antonius-ziekenhuis die ook meewerkte aan de video, vindt de video een mooie mix tussen inhoud en op een speelse manier aandacht vragen voor de ziekte: "November is toch een beetje de mannenziektemaand en een campagne voor teelbalkanker is er belangrijk. Want het gaat vaak om jonge mannen, in de bloei van hun leven, die erdoor worden getroffen. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter we het kunnen verhelpen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.