Terug

Volg Hart van Nederland

Artsen waarschuwen in brandbrief voor gezondheidsrisico windmolens

Milieu en Gezondheid

30 mrt 2021, 22:05

Artsen waarschuwen in een brandbrief voor de gezondheidsrisico's van windturbines. Zo zou de kans op onder andere hart- en vaatziektes en depressies groter worden. De brief werd door ruim honderd medici uit Nederland ondertekend. Voor het eerst spreekt een zo grote groep Nederlandse artsen hun zorgen uit over de nadelige effecten van windturbines.

De brandbrief is vooral gericht op het plan van het Amsterdamse stadsbestuur om molens van 146 tot 200 meter hoogte te plaatsen op een afstand van 350 meter tot de bebouwde kom. Om die risico’s uit te sluiten, is een minimale afstand van 1500 meter nodig, of tien keer de ashoogte. Kinderpsychiater Simone Brands: "Toen we hoorden van de zorgen van omwonenden, zijn we ons er eens in gaan verdiepen."

De gemeentes verwijzen naar dat RIVM- onderzoek. "Maar toen wij het onderzoek bestudeerden, ontdekten wij dat het onderzoek helemaal niet gebaseerd is op dermate grote turbines die nu in Nederland op grote schaal geplaatst worden", vertelt Brands. "Ook is het schadelijk voor kinderen, die krijgen concentratieproblemen en op latere duur hersenbeschadiging. Wij vinden dat er meer onderzoek moet komen, voordat de windturbines worden geplaatst."

Fel tegen

Ook bewoners zijn fel tegen de komst van de windturbines en ondersteunen de brandbrief van de artsen. De gemeente Amsterdam maakt plannen om winturbines te plaatsen aan de Noorder IJplas. Bewoner Bart Breedijk: "De enorme windmolens komen op maar 500 meter van onze woningen. En er zit ook nog water tussen. Dat betekent ongelofelijke geluidsoverlast."

De bewoners zijn bang dat ze op een onbewoonbare plek komen te zitten. "Terwijl het hier prachtig mooi rustig natuurgebied is", zegt Breedijk. "De gemeente zegt dat er draagvlak voor is, maar daar klopt helemaal niets van. De mensen die gevraagd zijn, wonen niet tegenover enorme windmolens. Het is heel triest dit."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.