Terug

Volg Hart van Nederland

Moet een nieuw medicijn tegen obesitas aan meer mensen vergoed worden?

Moet een nieuw medicijn tegen obesitas aan meer mensen vergoed worden?

Milieu en Gezondheid

19 apr 2022, 15:04

Een medicijn om extreem overgewicht tegen te gaan, moet voor meer mensen beschikbaar komen. Artsen vinden dat het Zorginstituut Nederland dat moet adviseren aan het kabinet. Nu wordt het middel in veel gevallen niet vergoed: "Ik kan het niet betalen."

Het gaat om het medicijn Saxenda. Dat is een injectie die dagelijks in been of buik gespoten moet worden en ervoor zorgt dat het hongergevoel minder wordt. Alleen wanneer iemand een BMI van boven de 40 heeft, of boven de 35 in combinatie met onderliggende klachten, komt diegene in aanmerking voor een vergoeding vanuit het basispakket.

Ignace Janssen, medisch directeur bij de Nederlandse Obesitas Kliniek, pleit dinsdag in het AD om Saxenda al vanaf een BMI van 27 te vergoeden. "Patiënten moeten hun leefstijl veranderen. Dat valt niet mee als je constant een hongergevoel hebt. Met dit medicijn wordt dat makkelijker", legt hij uit aan de krant.

158 euro per maand

Deze groep mensen moet nu nog jaarlijks 2.600 euro uit eigen zak betalen en lang niet alle patiënten kunnen die hoge kosten dragen. Sandra van Balgooi is al sinds oktober aan het vechten om het medicijn te krijgen. Ze is na een maagverkleining gewicht verloren en wil met behulp van het middel verder afvallen.

Afvallen is erg belangrijk vanwege haar schildklierprobleem en artrose, legt ze uit aan Hart van Nederland. Na het horen van de kosten (158 euro per maand) werd echter duidelijk dat Sandra het medicijn niet kan betalen. Nu Saxenda sinds 1 april in het basispakket zit, heeft ze opnieuw aan de bel getrokken bij haar zorgverzekeraar.

"Ik heb alles geprobeerd en kan aantonen waarom het voor mij noodzaak is om af te vallen", vertelt ze over haar strijd, "maar alsnog krijg ik het medicijn niet". De reden die haar zorgverzekeraar geeft: het BMI van Sandra is te laag om het middel vergoed te krijgen uit het basispakket.

'Je valt maar 5 procent af'

Toch moeten patiënten ook weer niet te veel van Saxenda verwachten, waarschuwt obesitaschirurg Maurits de Brauwe, die sceptisch is over de werking van het nieuwe medicijn. "Uiteindelijk val je misschien maar 5 procent af, dat is niet veel als je bijvoorbeeld honderd kilo weegt", nuanceert hij.

Foto via Pixabay

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.