Terug

Volg Hart van Nederland

'Artsen moeten patiënten laten meebeslissen over behandeling'

Milieu en Gezondheid

11 sep 2021, 22:38

Het komt regelmatig voor dat zorgverleners bij een behandeling geen rekening houden met de voorkeuren van een patiënt of de patiënt niet laten meedenken. Dit kan niet, vinden artsen, specialisten, patiëntenorganisaties, verpleegkundigen en paramedici. Ze zijn een campagne gestart.

Jill Erens (29) heeft artrose aan haar knie. Jarenlang voelde ze zich niet betrokken bij de keuzes die doctoren maakten om haar te behandelen. "Ik heb heel wat artsen gezien en ben in heel veel ziekenhuizen geweest. Altijd werd door artsen gezegd: we gaan dit en dit doen", vertelt de vrouw tegen Hart van Nederland. Als Jill terecht komt bij orthopedisch chirurg Tim Boymans in Maastricht gaat er een wereld voor haar open. Eindelijk voelt ze zich gehoord.

Iedere patiënt is uniek

Waar Jill vooral tegenaan liep was dat de behandeling altijd alleen maar gericht was op revalidatie. "Boymans was gericht op pijn en kwaliteit van leven. Hij zag mijn wanhoop, omdat ik al zo vaak geopereerd was. Hij zag dat ik niet meer op een operatie zat te wachten en hield rekening met de fase waar ik in mijn leven zat", legt ze uit. In het verleden kwamen operaties vaak op een slecht moment, waardoor Jill in de problemen kwam met haar studie of werk. Nu beslist ze daar zelf over mee.

Boymans denk zeker dat er een wereld te winnen is in het 'samen beslissen'. "Ik denk dat het belangrijk is dat wij als medisch specialisten niet alleen focussen op de juiste diagnose en behandeling, maar dat we ook goed luisteren, samenvatten en doorvragen bij de patiënt die tegenover ons zit", legt hij uit. De specialist vindt het vooral belangrijk dat iedere patiënt "als uniek" wordt gezien. "Iedereen heeft een eigen hulpvraag en eigen behoeften."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.