Terug

Volg Hart van Nederland

Apenpokken 'gevaar voor volksgezondheid', dit betekent het voor Nederland

Apenpokken 'gevaar voor volksgezondheid', dit betekent het voor Nederland

Milieu en Gezondheid

23 juli 2022, 22:37

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de mondiale apenpokkenuitbraak uitgeroepen tot een 'internationaal gevaar voor de volksgezondheid'. Volgens het RIVM heeft deze beslissing niet direct gevolgen voor Nederland, maar dat komt vooral omdat we hier al sneller tot het aanpakken van het virus zijn overgegaan.

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) gaf eerder deze week al aan dat het eventueel uitroepen van apenpokken als internationaal gevaar voor de volksgezondheid vooral een signaal is dat de situatie wereldwijd zorgelijk is.

In Nederland zijn nu 712 mensen die de apenpokken hebben, in Europa is het virus vastgesteld bij ruim tienduizend mensen. Het gaat vrijwel alleen om mannen, vooral dertigers en veertigers. Meer dan negenhonderd van hen hebben ook hiv.

A-ziekte

De ziekte die door het apenpokkenvirus wordt veroorzaakt, werd in Nederland twee maanden geleden al aangemerkt als A-ziekte. Nieuwe besmettingen en vermoedens daarvan moeten direct gemeld worden om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Het RIVM laat aan Hart van Nederland weten dat omdat de apenpokken al een A-status heeft, er nu niet extra maatregelen bovenop de al genomen maatregelen komen.

Vanaf maandag wordt begonnen met het vaccineren van risicogroepen, zoals al eerder bekend werd. In totaal komen ongeveer 32.000 mensen in Nederland in aanmerking voor de prik. Het gaat om mannen die seks hebben met mannen en transgenderpersonen die hiv-positief zijn of die medicijnen nemen om te voorkomen dat ze hiv oplopen. Vergeleken met andere groepen lopen zij een verhoogd risico om apenpokken op te lopen en bovendien is de groep redelijk makkelijk te benaderen, adviseerden deskundigen onlangs aan Kuipers.

Apenpokkenvirus voor het eerst ook in Nederland vastgesteld
2:03
Apenpokkenvirus voor het eerst ook in Nederland vastgesteld

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.