Terug

Volg Hart van Nederland

Alzheimer Nederland en NS slaan handen ineen met rondreizende treincoupe voor mensen met dementie

Milieu en Gezondheid

3 juni 2021, 07:19

Speciaal voor bewoners met dementie in verpleeghuizen heeft NS de Hoofdreiscoupé ontwikkeld. Met de coupé willen Alzheimer Nederland en NS ouderen opnieuw laten ervaren hoe het was om met de trein te reizen, zonder dat ze daarvoor de deur uit hoeven.

In zorgcentrum D'n Horstgraaf in Venlo hebben ze er al één, een perfect nagebouwde treincoupe om voor wat afleiding te zorgen onder dementerenden. Dankzij de bijzondere samenwerking tussen de NS en Alzheimer Nederland kunnen dementerenden uit twaalf andere tehuizen in Nederland binnenkort ook lekker met de trein zonder dat ze de deur uit hoeven.

Onderdelen komen uit een echte trein

De coupé bestaat uit echte treinonderdelen, zoals treinstoelen, het tafeltje en het bekende kantel-prullenbakje. Kijkend uit het raam van de coupé glijdt het landschap voorbij, het lijkt alsof de trein echt over het spoor rijdt", aldus NS. De Hoofdreiscoupé bezoekt twaalf verpleeghuizen in twaalf verschillende provincies. Per locatie blijft de coupé een maand lang staan. Bewoners en familie kunnen samen de coupé bezoeken. Het is de bedoeling dat de treincoupe vanaf donderdag een jaar lang elke maand een ander tehuis aandoet. De aftrap is gegund aan het Reinaldahuis in Haarlem.

"Zo lang we dementie niet kunnen genezen, moeten we alles doen wat we kunnen om lichtpuntjes te bezorgen. Met de Hoofdreiscoupé nemen we mensen met dementie en hun naasten mee op reis, terwijl zij in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven. Hopelijk zorgt het voor een fijne reis. We willen ze opnieuw laten ervaren hoe het was om met de trein te reizen, zonder daar de deur voor uit te hoeven”, aldus Marjan Rintel, president-directeur van NS.

Dementie ontwikkelt zich in Nederland tot één van de belangrijkste doodsoorzaken. Er zijn op dit moment 290.000 Nederlanders die hier aan lijden. De verwachting is dat dit aantal in 2030 is gestegen tot 420.000 en in 2040 zelfs tot 520.000.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.