Terug

Volg Hart van Nederland

Alice moest twaalf jaar wachten op de diagnose PMDD, nu eindelijk onderzoek

Milieu en Gezondheid

9 apr 2024, 16:32

Een week lang niet lekker in je vel zitten, buik- en rugpijn hebben. Vrouwen herkennen deze klachten maar al te goed als het weer de tijd van de maand is. Voor vrouwen met PMDD zijn deze klachten alleen nog een behoorlijk stuk ernstiger. Na een voorbereiding van drie jaar start een wetenschappelijke studie naar PMDD. De eerste op Nederlandse bodem.

Ze voelen zich in de periode voor het ongesteld zijn bijna manisch depressief en kunnen even niet meedraaien in de maatschappij. Vrouwen die last hebben van PMS, PMDD of PME houden er maandelijks ernstige fysieke en/of psychische klachten aan over. Maar een groot Nederlands onderzoek naar de klachten, symptomen en mogelijke oorzaken was er tot nu toe nog niet. Een diagnose duurt daarom soms wel jaren.

Bekijk het verhaal van Alice die PMDD heeft in de video bovenaan dit artikel.

Wat is PMS, PMDD en PME?

  • PMS (Premenstrueel Syndroom): klachten voorafgaand de menstruatie

  • PMDD (Premenstrual Dysphoric Disorder): ernstige (veelal psychische) klachten voorafgaand de menstruatie

  • PME (Premenstrual Exacerbation): klachten van een andere aandoening, verergeren voorafgaand de menstruatie.

'Zielig dood vogeltje'

Dit was ook het geval voor Alice Groen. Het heeft uiteindelijk twaalf jaar geduurd voordat ze de diagnose PMDD kreeg. "Ik dacht op een gegeven moment; laat me opnemen." Naast de maandelijkse hormonale schommelingen, doen haar spieren het in die periode ook niet en kan ze eigenlijk niks. "Na mijn eisprong word ik andere vrouw, dan zak ik weg tot een zielig dood vogeltje op de bank. Ik huil dan veel en kan niet werken in een drukke omgeving."

Het was door de terugkerende klachten voor Alice niet mogelijk om een relatie vast te houden. "Want ik was een manisch depressieve heks. Vrienden herkennen mij niet meer. Inmiddels is mijn sociale kring tot een minimum gedaald." Inmiddels heeft Alice een relatie en twee puberdochters. "Maar ik heb het hierdoor heel lang als alleenstaande moeder moeten doen", vertelt ze.

Impact beter begrijpen

Stichting PMDD Nederland gaat daarom nu samen met de afdeling psychiatrie van het Erasmus MC grootschalig onderzoek doen. "We willen hiermee niet alleen de impact van deze aandoeningen beter begrijpen, maar ook mogelijke oorzaken, risicofactoren en variaties in symptomen identificeren", legt Linda Balk van Stichting PMDD Nederland uit.

Het uiteindelijke doel van het onderzoek is om meer effectieve diagnostische en behandelingsstrategieën te ontwikkelen, die kunnen bijdragen aan een verbeterde kwaliteit van leven voor vrouwen die hiermee te maken hebben.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.