Terug

Volg Hart van Nederland

Afvallen, minder vlees en meer seks: zo gaat Nederland 2023 in

Milieu en Gezondheid

28 dec 2022, 22:38

Het is weer bijna het einde van het jaar en dat betekent dat veel mensen weer goede voornemens maken voor het nieuwe jaar. Volgens het Hart van Nederland-panel hebben 34 procent van de Nederlanders goede voornemens voor 2023, wat een stijging is ten opzichte van vorig jaar. Een van de meest genoemde voornemens is meer sporten en bewegen, gevolgd door afvallen, beter slapen, meer water drinken en meer geld sparen. Er zijn echter ook andere interessante trends te zien in de goede voornemens van Nederlanders. Zo wil bijna 20 procent meer groente en fruit gaan eten en 11 procent wil minder vlees eten. Dit is vooral populair bij kiezers van linkse partijen, met 34 procent van de PvdA-stemmers en 35 procent van de GroenLinks-stemmers die aangeven dit als voornemen te hebben.

Ook vaker seks hebben is een populair voornemen, met 18 procent van de respondenten die dit noemen. Andere voornemens die genoemd worden zijn minder klagen, vaker schoonmaken en minder tijd op sociale media of de smartphone doorbrengen. Familie en vrienden vaker zien staat ook op de lijst met goede voornemens, met 23 procent van de respondenten die dit als doel hebben.

Alcohol

Opvallend is dat het minst genoemde goede voornemen het stoppen met alcohol drinken is, met slechts 1 procent van de respondenten die dit opgeeft. Daarentegen geeft 15 procent aan wel te gaan proberen om minder alcohol te nuttigen. Dit betekent dat de alcoholvrije slijterijen wellicht een piek in de verkoop kunnen verwachten aankomend jaar.

"Veel mensen zijn bezig met afvragen: wat stop ik in mijn lichaam? In onze alcoholvrije wijn zit tachtig procent minder calorieën dan gewone wijn", zegt Wim Boekema, eigenaar van een alcoholvrije slijterij. Hij heeft het deze dagen razend druk. "We zien veel mensen die het hele jaar door op zoek zijn naar minder en verstandiger drinken. Daarbij komt nog eens 'dry january'." Een paar jaar geleden stond alcoholvrije drank nog bekend als mierzoet, maar dat is echt verbeterd, zegt Boekema. "Dat waren mocktails, die hele zoete cocktails waarin alcohol werd vervangen door suiker. Nu zijn er betere producten, dus dat zoete is er vaak vanaf."

Ook voor Mo Ahadouch, eigenaar van sportschool Motivation for you in Zaandam is het een drukke periode. "Inschrijven doen mensen echt in januari als ze zich schuldig voelen over de aangekomen kilo's tijdens de feestdagen. Maar dit jaar is het anders. Mensen moeten kijken wat ze uitgeven, want ze hebben tegenwoordig hoge lasten." Jammer, vindt hij. "Sporten is op verschillende manieren echt heel goed voor je. Alleen ook dat wordt duurder helaas."

Houden we het ook vol?

Opvallend is dat bijna de helft van de paneldeelnemers (47 procent) nu al denkt de goede voornemens daadwerkelijk te gaan behalen. Maar 50 procent heeft slechts een beetje vertrouwen in eigen kunnen en 2 procent denkt geen enkel voornemen vol te kunnen houden.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.