Gezondheid

Deze moeders met vitale beroepen krijgen geen kinderopvang

Zondag maakte het kabinet bekend dat alle scholen en kinderopvang tot 6 april gesloten blijven, maar dat kinderen van ouders met vitale beroepen nog wél kunnen worden opgevangen. Toch komen sommigen van hen nog steeds in de problemen.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Huishoudelijk hulp Fatima uit Zeeuws-Vlaanderen kan het maar niet begrijpen: haar kinderen zijn niet welkom op de opvang, terwijl ook zij een belangrijke schakel in het zorgsysteem is. “Bij de opvang zeiden ze: jij bent een schoonmaakster, geen zorgverlener”, vertelt ze aan Hart van Nederland.

Maar een huishoudelijk hulp is veel meer dan dat, legt Fatima uit. “Ik maak schoon, verschoon bedden en was kleding. Ook in ziekenhuizen. Als ik uitval, komt er meer druk op de verpleging.”

De Zeeuwse is dan ook verontwaardigd over het feit dat haar werk geen vitaal beroep zou zijn. Ze is een alleenstaande moeder en dus dringend op zoek naar opvang voor haar drie jonge kinderen.

Alsnog toegelaten

Maandagochtend heeft Fatima haar kinderen nog wel bij de opvang kunnen brengen. “Ik dacht: de aanhouder wint.” Maar er werd haar verteld dat ze haar kroost vanaf dinsdag niet meer mag brengen.

Een woordvoerder van de opvang laat aan Hart van Nederland weten dat vanwege de korte termijn maandag veel kinderen alsnog terecht konden, maar dat verder de richtlijnen van de overheid worden gevolgd. “Je wil natuurlijk geen mensen teleurstellen, maar de regel is dat beide ouders een vitaal beroep van de lijst moeten hebben.”

Lees ook: Rutte in toespraak: groot deel van de Nederlanders zal corona krijgen

‘Failliet door gastouder’

Ook verpleegkundige Mandy komt door deze regel in de problemen. “Mijn man heeft een eigen bedrijf en moet voor opdrachten altijd de deur uit, dus hij kan ook niet op de kinderen passen.”

Ze heeft geprobeerd om andere opvang te regelen. “Opa en oma hebben allebei longaandoening COPD, dus daar kunnen ze niet terecht. Ik heb ook een gastouder overwogen, maar als ze daar iedere dag heen moeten, ben ik aan het eind van de week failliet.”

De school bekijkt nu of de kinderen van Mandy niet toch opgevangen kunnen worden.

Ziek melden?

Beiden moeders zijn bang dat ze zich ziek moeten melden als ze geen opvang voor hun kinderen kunnen regelen. “Dat wil ik écht niet. Ik wil juist mijn handen extra uit de mouwen steken en helpen”, zegt verpleegkundige Mandy.

Fatima wil benadrukken hoe belangrijk het is dat haar werk door professionals wordt gedaan. Ze ziet dat veel vrijwilligers zich nu aanbieden om ouderen thuis te helpen, maar zegt dat dit geen veilige situatie is. “Wij worden bij elk kuchje getest op corona, maar vrijwilligers niet. Daarnaast weet je niet wie je in huis haalt. Ouderen kunnen op deze manier slachtoffer worden van diefstal.”