Gezondheid

Nederlanders nog steeds dupe van corona-uitbraak wintersport: hield Oostenrijk besmettingen achter?

Veel Nederlanders die begin deze maand vakantie vierden in de Oostenrijkse dorpen Ischgl en Sankt Anton hebben nog steeds last van het coronavirus dat ze daar hebben opgelopen. Bijna twee weken geleden moesten toeristen halsoverkop de dorpen verlaten, omdat bij veel mensen het virus werd vastgesteld.

Veel Nederlanders waren toen al besmet, blijkt nu. Justitie in Oostenrijk start een onderzoek of er geen informatie over besmettingen is achtergehouden om het wintersportseizoen niet in gevaar te brengen. Eind februari zou de eerste besmetting in het gebied al bekend zijn geweest. 

Thuisisolatie

De Nederlandse Bente Feldberg werd ook besmet tijdens een vakantie in Sankt Anton. Voorafgaand aan haar reis heeft ze bij meerdere instanties gecheckt of het wel veilig was in de wintersportgebieden. “Maar overal werd gezegd dat het niet als een risicogebied gold”, blikt Bente terug. “Als je er goed over nadenkt is het ook logisch dat juist in après-ski barren veel besmettingen waren. Daar komen mensen met verschillende nationaliteiten en is het druk. Zo is het virus makkelijk over te brengen.”

Lees ook: Klopt het sterftecijfer in Nederland nu wel of niet?

Toen Bente eenmaal thuis ziek op bed lag vond ze dat er te weinig aandacht was voor de situatie in Oostenrijk. Daarom postte ze op Facebook een video waarin ze mensen die uit Oostenrijk zijn teruggekomen vroeg voorzichtig te zijn en in thuisisolatie te gaan. Ruim driehonderd mensen reageerden op haar post. Veel mensen herkenden zich in het verhaal van Bente. Ook werd haar video honderden keren gedeeld. 

40 graden koorts

De Utrechtse Sabine Louet Feisser is een van de wintersporters die gereageerd heeft op het bericht van Bente. Zij kreeg na terugkomst in Nederland enorm hoge koorts. “Ik voelde me een kogel toen ik erg ziek was”, zegt ze. “Ik had iemands dood kunnen betekenen.” Sabine lag met bijna 40 graden op bed en ook haar baby begon ziekteverschijnselen te ontwikkelen. “Dat ik niet met mijn kind naar het ziekenhuis kon vond ik vreselijk”.

Ondanks dat Sabine alweer twee weken geleden thuis kwam van haar wintersport is ze nog steeds niet klachtenvrij. Ze is voelde zich even beter, maar is nu weer erg benauwd en kucht veel. Sabine zou het “schofterig’” vinden als uit onderzoek blijkt dat er inderdaad informatie over corona besmettingen is achtergehouden door café-eigenaren. 

Geen communicatie

En ook Lodewijk Beijst herkent zich in het verhaal van Bente. Hij vindt vooral de informatievoorziening van zowel de Nederlandse als de Oostenrijkse overheid onvoldoende. Hij was sinds 7 maart een aantal dagen skiën in Oostenrijk en liep daar het coronavirus op. Van de overheid had hij meer informatie verwacht bij thuiskomst. “Alle mensen worden geregistreerd in het dorp. Ik had verwacht dat we wel een brief thuis zouden krijgen, maar die heb ik nooit gehad.” 

Lees ook: Op de kaart: alle besmettingen in Nederland

Een man en een vrouw die Lodewijk tijdens zijn vakantie in Oostenrijk heeft gezien zijn vanwege hun beroep in de zorg getest op het coronavirus. Zij testte positief. Daarom weet ook Lodewijk dat hij besmet is geraakt. Meerdere dagen had hij last van koorts. Sinds een paar dagen gaat het weer beter.

Enorm risico

Ook de Rotterdamse Lex liep het virus op tijdens de après ski. Hij zag tijdens zijn verblijf de situatie in Sankt Anton veranderen. “De eerste avond waren alle cafés nog open, de dag erna was er eentje gesloten maar kon er nog wel worden gefeest in andere bars. Pas de dag daarna waren alle barren dicht.” 

Gelukkig kreeg Lex enkel milde symptomen, maar dat gold niet voor iedereen in zijn groep. Een van zijn vrienden moest onlangs nog bijna naar het ziekenhuis vanwege ernstige klachten. “Gelukkig gaat het nu weer wat beter met hem.” Lex vind dat er eerder maatregelen genomen hadden moeten worden in Oostenrijk. “Ze hebben een enorm risico genomen.”