Terug

Volg Hart van Nederland

Fors meer boetes voor appen achter het stuur en het wordt alleen nog maar duurder

nieuws

1 mei 2023, 12:50

Deelnemen aan het verkeer met een telefoon in je hand is voor velen onacceptabel en tevens strafbaar. Toch zijn er vorig jaar meer bestuurders in de auto of op de fiets beboet dan in 2021. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de politie.

De stijging van het aantal bekeuringen onder de automobilisten komt volgens Paul Broer, portefeuillehouder verkeer bij de politie, grotendeels door de zogeheten MONOcam. Deze camera's zijn in 2021 in gebruik genomen waarmee bestuurders vanaf een viaduct worden beboet.

Cijfers

Dat deze camera's werken, bewijzen de cijfers. In 2021 zijn 85.329 auto's beboet en in 2022 maar liefst 115.575. Bij motoren is de stijging minder groot, van 716 bekeuringen in 2021 naar 815 in 2022. Naast de MONOcam controleert de politie ook vanuit onopvallende touringcars.

Het telefoongebruik is bij fietsers ook flink toegenomen, van 46.313 in 2021 naar 53.207 boetes in 2022. In alle categorieën, ook bij brommers en snorfietsen, is er dus sprake van een toename van het aantal uitgeschreven bekeuringen.

Boetes duurder

Wie wel eens een boete heeft gehad, weet dat dit flink in de papieren kan lopen. Voor automobilisten en motoren bedraagt een boete voor deelnemen aan het verkeer met een telefoon in je hand € 380,-. Voor bromfietsen en snorfietsen € 260,- en voor fietsen en gehandicaptenvoertuigen (met/zonder motor) € 150,-.

Ondanks deze stijging zijn er landelijk gezien afgelopen jaar minder boetes uitgedeeld. Het ministerie van Justitie en Veiligheid kampt namelijk met tegenvallende boeteontvangsten door het uitvallen van trajectcontroles en wegwerkzaamheden. Het ministerie moet bijdragen aan het dekken van het overheidstekort en doet dat door de verkeersboetes met 10 procent te verhogen, dat bleek vrijdag uit de verstuurde voorjaarsnota van het kabinet naar de Tweede Kamer. De verhoging van de boetes gaat waarschijnlijk op 1 januari in.

De ouders van de doodgereden Yannick deden vorig jaar een emotionele omroep om je niet te laten afleiden in het verkeer:

Ouders doodgereden Yannick strijden tegen bellen en appen achter het stuur
2:11
Ouders doodgereden Yannick strijden tegen bellen en appen achter het stuur

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.