Terug

Volg Hart van Nederland

Extra beveiliging en cameratoezicht bij expositie over nazidesign in Den Bosch

Extra beveiliging en cameratoezicht bij expositie over nazidesign in Den Bosch

nieuws

5 sep 2019, 09:57

In het Design Museum in Den Bosch opent zondag de langverwachte expositie Design van het Derde Rijk. Omdat er aardig wat belangstelling is getoond voor de expositie komt er extra toezicht. Te zien zijn onder meer affiches, foto's, uniformen, meubels, documenten, een auto, allemaal uit het nazitijdperk, en beelden van Hitlers favoriete beeldhouwer Arno Breker. Ook worden tal van films getoond, onder meer van hoe de nazi' s zich Berlijn en München in de toekomst voorstelden. Maan Leo van het Design Museum bevestigd dat de beveiliging voor de expositie omhoog wordt geschroefd: ''We hebben inderdaad extra beveiliging en extra camerabewaking ingesteld. Het is een beladen expositie, die veel emoties oproept'' vertelt ze. ''We willen dat hier iedereen veilig en fijn kan rondlopen. Maar ook dat de beelden niet worden gebruikt, dat staat sowieso ook al in ons reglement. En dat geldt voor al onze exposities, maar zeker ook voor deze tentoonstelling.''

Volgeboekt

Het museum verwacht nogal wat belangstelling, voor de eerste dagen zijn de meeste tijdsblokken als zo goed als volgeboekt. De expositie trok al vooraf de belangstelling, doordat sommigen zich afvragen of je een dergelijke expositie wel moet organiseren. Het museum staat echter op het standpunt dat getoond moet worden hoe ook de manier van ontwerpen gebruikt kan worden door de voorstanders van een misdadige ideologie. Rekening houdend met gevoeligheden en ook eventuele bezoekers met wat minder gezonde interesse in het onderwerp, staan er nu wel drie of vier suppoosten per zaal. Normaal is dat er maar een.

'Gevaarlijk om dingen weg te stoppen'

Volgens directeur Timo de Rijk is het 75 jaar na de oorlog mogelijk en ook nodig om "niet alleen het leed' van die tijd als leidraad voor de geschiedschrijving te nemen. "Ik denk dat het gevaarlijk is om dingen weg te stoppen", zegt hij. Hij waarschuwt dat kunst en toegepaste kunst ook ten kwade kunnen worden ingezet juist omdat we denken "dat we van kunst betere mensen worden". Het museum benadrukt dat het geen enkele poging wil doen tot nuancering van het kwaad. Waar de gewiekste aanpak van de naziontwerpers en hun opdrachtgevers uiteindelijk allemaal toe leidde, wordt volgens een woordvoerster vooral duidelijk uit de audioguide die iedere bezoeker krijgt. Op sensatie is De Rijk niet uit:"Dan had ik een heel andere expositie gemaakt", zegt hij. Zo kon hij een guillotine uit de oorlog uit Duitsland lenen, maar die wilde hij niet eens hebben. De expositie duurt tot medio januari. ANP/Redactie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.