Terug

Volg Hart van Nederland

Wetenschappers trekken de conclusie: voordelen van Nederlandse muziek luisteren geen illusie

Wetenschappers trekken de conclusie: voordelen van Nederlandse muziek luisteren geen illusie

Entertainment

6 okt 2022, 19:07

Vergeet artiesten als Queen, Stromae of Ed Sheeran. Wie slim wil zijn, moet naar Nederlandse muziek luisteren. Muziek in je moerstaal stimuleert de hersenen meer dan anderstalige nummers, zo blijkt uit onderzoek. "Nederlandstalige muziek heeft echt een voordeel, omdat je dan nog beter luistert naar de betekenis van de teksten", zegt Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie.

Scherder weet alles van het menselijk brein en deed al veelvuldig onderzoek naar de werking van onze hersenen. Onlangs richtte zijn onderzoek zich op de positieve effecten van Nederlandse muziek op het functioneren van ons brein. Het feit dat we de teksten goed en snel kunnen verwerken, geeft Hollandse nummers een voordeel ten opzichte van anderstalige liedjes. "Je kunt de kleinste nuances in je opnemen. Hersengebieden die een rol spelen bij emotie, die gaan echt uit hun dak als je naar muziek luistert die je raakt", legt Scherder uit.

De professor pleit er dan ook voor om meer van bijvoorbeeld André Hazes, Gerard Joling of Ruth Jacott op scholen te laten horen. "Bij kinderen is muziek helemaal geen onderdeel meer van het normale lesprogramma. Daar willen we natuurlijk wel verandering in brengen."

Taalontwikkeling

Dat is iets waar radio-dj Jan Paparazzi zich in kan vinden. "Daar begint het mee. We hadden vroeger in mijn middelbareschooltijd een uur muziekles. Dan gingen we plaatjes draaien en praten over muziek. Het is ook goed voor je taalontwikkeling, je steekt er altijd wat van op."

Paparazzi is momenteel werkzaam voor Sterren NL Radio, waar deze week de Nederlandstalige top 1000 wordt gedraaid. Een lijst die is samengesteld door de luisteraars. Nederlandse muziek is misschien wel populairder dan ooit, ziet ook Paparazzi. "Wat opvalt is dat er zoveel reacties loskomen, van wat platen met mensen doen. Kleine jongen van André Hazes, Voor haar van Frans Halsema of Het Dorp van Wim Sonneveld. Als je zo'n plaat draait, dan stromen de reacties over. Mensen vinden dat fantastisch. Kippenvel."

Kippenvel

Paparazzi begrijpt ook dat Nederlandse muziek goed is voor ons brein. "We kennen allemaal wel een Nederlandstalige plaat waar je zelf kippenvel van krijgt. Dat kan door een zinnetje zijn, of een melodielijn. Dat doet wat met je brein, zo'n liedje. Het maakt emoties los. Dat is toch fantastisch om mee te maken?", zegt de enthousiaste dj.

Op de vraag wat zijn persoonlijke favoriet is, is Paparazzi stellig. "Kleine jongen van Hazes. Fantastisch. De grootste die we ooit gehad hebben."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.