Terug

Volg Hart van Nederland

'Rutte wil geen boeren, Groningers en toeslagenouders in publiek Vandaag Inside'

Entertainment

9 mrt 2023, 14:21

Met nog een kleine week te gaan tot de Provinciale Statenverkiezingen draaien de campagnemachines van de grote, landelijke partijen op volle toeren. De Haagse gezichten zijn niet van het scherm te slaan, al blijken die tv-optredens lang niet zo spontaan als gedacht. De politici stellen namelijk een waslijst aan eisen voordat ze plaatsnemen aan de talkshowtafel. Dat onthulde Wilfred Genee woensdagavond in Vandaag Inside.

Het programma moest voorheen niets hebben van politieke tafelgasten, maar zette in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen wél de deur open voor onder andere minister-president Mark Rutte. Dat kwam de redactie op felle kritiek te staan, waarna ervoor werd gekozen om ook andere Haagse politici uit te nodigen. Dinsdag was BBB-leider Caroline van der Plas al te gast en donderdagavond is het de beurt aan minister Hugo de Jonge (CDA).

Niet praten over mondkapjes

De Jonge stelde voor zijn komst wel als voorwaarde dat er met hem alleen wordt gesproken over de woningmarkt en niet over de coronacrisis, toen hij nog minister van Volksgezondheid was. "We mogen ook niet meer over de mondkapjes beginnen enzovoorts, want daar is hij niet meer van. Dan denk ik: wat zitten we hier nou met z’n allen te doen?", reageert Genee verbaasd, waarna Johan Derksen grapt: "Als hij binnenkomt, dan zitten wij hier allemaal met een mondkapje op."

Aanstaande maandag, vlak voor de verkiezingen van woensdag, schuift premier Rutte aan. Maar ook aan dat bezoek zijn harde eisen gesteld, onthult Genee. "Er mogen geen boeren in het publiek zitten, geen toeslagenouders, mensen uit Groningen niet, er mag geen politiek duider aan de bar zitten. Het wordt dan wel ingewikkeld."

Een woordvoerder van de VVD laat aan Hart van Nederland weten dat er niet is gesproken over specifieke groepen mensen die wel of niet in het publiek mochten zitten tijdens het bezoek van Rutte. Wel zijn er afspraken gemaakt dat Rutte de enige politieke gast van de avond zou zijn zodat de premier in gesprek kan met de heren. "Politici en politieke duiders spreekt hij al regelmatig. De bedoeling is immers om met de mannen in gesprek te gaan", aldus de woordvoerder.

Andere talkshows

Het is zeker niet voor het eerst dat het bezoek van een kopstuk uit de Haagse politiek leidt tot ophef. Vorige week lag het verkiezingsdebat van BNNVARA, onder leiding van Jeroen Pauw, nog onder vuur. De omroep koos voor Mark Rutte en Edith Schippers (beide VVD) als rechts blok, tegenover Attje Kuiken (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks), bondgenoten op links. Slechts één van de vier debaters, Schippers, is zelf indirect verkiesbaar.

Pauw verweerde zich later in een uitzending van HLF8 tegen de kritiek dat zijn programma met het debat zou meegaan in 'het verhaal van de VVD'. Volgens de presentator wilde BNNVARA graag een debat met weinig sprekers, omdat er dan meer tijd is.

Bovenstaande video was eerder te zien bij Vandaag Inside

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.