Terug

Volg Hart van Nederland

Republikeinen willen Amalia 'redden' van de troon: 'Een gouden kooi is ook een kooi'

Entertainment

9 dec 2021, 18:12

Republiek, vroeger bekend als het Republikeins Genootschap, is een campagne gestart om prinses Amalia te 'redden' van haar plicht om koningin te worden. Met #FreeAmalia roepen ze iedereen op om politici te vragen de erfopvolging in Nederland af te schaffen.

"Amalia moet toestemming aan het parlement vragen als ze wil trouwen, mag niet haar eigen carrière kiezen en in het openbaar haar mening geven is er ook niet bij", legt Republiek-voorzitter Floris Müller bij Hart van Nederland uit over de 'bevrijdingsactie' voor de 18-jarige troonopvolgster.

'Een jonge vrouw in een gouden kooi stoppen was misschien inspirerend tijdens de middeleeuwen. In 2021 is het dat absoluut niet. Een gouden kooi is ook een kooi', stelt de organisatie, die wil dat Nederland een republiek wordt. Iedereen wordt daarom opgeroepen om een brief te sturen naar politici, met daarin het verzoek om de erfopvolging af te schaffen.

Wat vindt Amalia zelf?

Maar voelt Amalia zich eigenlijk wel zo gevangen? Royalty-deskundige Rick Evers betwijfelt het. "Ze realiseert zich heus wel dat ze veel minder vrijheid heeft dan haar zussen", weet hij. "Maar inmiddels is ze al wel een aantal jaar oké met het idee dat dit haar roeping is. Ze wil haar ouders helpen en ziet het als iets heel unieks dat ze koningin mag worden."

Overigens zijn er wel manieren voor de kroonprinses om onder die troon uit te komen, weet Evers. "Wat ze kan doen, is trouwen met iemand die het parlement afkeurt. Of ze kan aanspraak doen op de Argentijnse nationaliteit. Dat kan omdat haar moeder daar natuurlijk vandaan komt." Maar die opties zijn wel wat extreem, erkent de expert.

'Kijk naar Zwarte Piet'

Over #FreeAmalia is hij sceptisch. "Ik denk eigenlijk dat het geen kans van slagen heeft." Al zou ik het volgens hem wel goed zijn als er een "escape" wordt ingebouwd, "voor als iemand écht niet wil. Dat zou menselijk zijn." Republiek-voorzitter Müller heeft wél vertrouwen in hun actie. "We zijn inmiddels de tienduizend gepasseerd."

"Ik denk ook echt dat het op den duur wordt afgeschaft", stelt hij hoopvol. "Dat is nu misschien nog moeilijk voor te stellen, maar kijk naar Zwarte Piet. Dat vonden de meeste Nederlanders een paar jaar geleden ook nog een prachtige traditie. Terwijl het merendeel nu wel inziet dat het misschien toch wat racistisch heeft."

Steun voor monarchie?

De steun voor de monarchie lijkt ook voorzichtig af te nemen. Onderzoeksbureau Ipsos vraagt jaarlijks in opdracht van de NOS rond Koningsdag wat Nederlanders van de erfopvolging vinden. Dit jaar steunde 55 procent onze huidige staatsvorm. Weliswaar een meerderheid, maar in 2020 was de steun nog 63 procent.

Bovenstaand fragment komt uit de documentaire 'Prinses Amalia: tiener op weg naar de troon'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.