Terug

Volg Hart van Nederland

Ophef rond Johan Derksen terecht of overdreven? Dit vindt Nederland echt

Entertainment

28 apr 2022, 21:38

Iedereen heeft het over de uitspraken van Johan Derksen in Vandaag Inside op dinsdag en woensdag. Daarin zei hij een halve eeuw geleden een kaars tussen de benen van bewusteloze dronken vrouw te hebben gestopt. Ook het Openbaar Ministerie gaat onderzoek doen. Maar vindt Nederland de ophef terecht of overdreven? Hart van Nederland zocht het uit.

Het onderwerp blijkt Nederland echt te splijten. Uit representatief onderzoek onder 3655 mensen blijkt dat een meerderheid van 53 procent de ophef overdreven vindt. 42 procent vindt het terecht dat Derksen nu aan de schandpaal wordt genageld.

Vrouwen en mannen

Vooral vrouwen vinden de uitspraken verwerpelijk, mannen vinden juist dat het gedrag moet kunnen. Gevraagd of mensen het eens zijn dat Derksens daad maar een 'jeugdzonde' is, zegt 60 procent van de mannen van wel. Onder vrouwen is dit slechts 39 procent.

"Er zijn heel veel mensen met jeugdzondes zoals Johan", vindt een deelnemer. "We moeten nu niet ineens de moraalridder uithangen. Hij heeft al aangegeven dat hij zich er voor schaamt." "Een ander panellid reageert: "Als je 24 jaar bent is het geen jeugdzonde maar een stomme daad die normaal gesproken bestraft werd, maar wellicht nu is verjaard!"

"Elke keer als er lacherig wordt gedaan op tv hierover of een slecht interview wordt gehouden met slachtoffers loopt sociale media over van reacties van voornamelijk mannen die het aanstellerij vinden", aldus een panellid dat ooit slachtoffer van seksueel geweld is geworden. "Dat we er om vragen, dat we er wel pap van lusten, dat we ons dan maar anders moeten kleden. Dit doet pijn en het bezorgt mij en vele anderen weer slapeloze nachten en herbelevingen."

Onderzoek naar strafbare zaken

Het Openbaar Ministerie heeft na de uitlatingen van Derksen besloten een opsporingsonderzoek in te stellen, "gericht op de waarheidsvinding van mogelijk strafbare gedragingen waarover in dat programma gesproken is", aldus het OM donderdag. Het OM laat al weten dat rekening gehouden moet worden met verjaring, mocht er iets uit het onderzoek komen.

Vanwege die verjaringstermijn vindt een meerderheid van Nederland van 60 procent ook dat het OM zijn energie beter in andere zaken kan steken. 37 procent vindt het wel goed dat er onderzoek gedaan gaat worden. "Belachelijk dat het OM met alle achterstanden die er zijn hier aandacht aan besteedt. Tijdgeest van Jan Wolkers, Ik Jan Cremer en vrije seks", vindt iemand.

Ontslag voor Derksen?

Waar verschillende regionale radiozenders zijn programma al hebben geschrapt, blijft Derksen vooralsnog aan als tafelheer bij Vandaag Inside. Donderdagavond zal hij zijn excuses maken. Maar is zijn positie dan nog te redden? Of moet Talpa hem ontslaan? 44 procent van de Nederlanders vinden dat hij ontslagen moet worden, tegenover 45 procent die vindt van niet.

"Ik vind dat mensen zoals Derksen en zij die op tv hier ook om kunnen lachen van de buis moeten worden gehaald", schrijft een deelnemer. "Ik was een Johan Derksenfan maar nu is hij echt te ver gegaan en kan ik hem wel uitkotsen", reageert een ander.

"Als Derksen niet ontslagen wordt dan heeft Talpa niets begrepen van de ophef rond The Voice", aldus een deelnemer. "Ook de aanwezigen in het programma waar Derksen dit zei moeten zeer streng toegesproken worden en uitgelegd worden dat hun meelachen en niet ingrijpen minstens zo erg is."

Toch is lang niet iedereen van mening dat Derksen weg moet. "Vandaag Inside is het enige programma waarin de mensen durven te zeggen, wat veel mensen van de Nederlandse bevolking denken", aldus een deelnemer.

Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit zo'n 40.000 leden. Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. Kijk hier voor meer informatie over het panel en meld je aan!

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.