Terug

Volg Hart van Nederland

Oekraïense inzending Songfestival kan rekenen op flinke steun in Amsterdam

Oekraïense inzending Songfestival kan rekenen op flinke steun in Amsterdam

Entertainment

10 apr 2022, 07:45

De Oekraïense inzending voor het Eurovisie Songfestival, Kalush Orchestra, is tijdens Eurovision in Concert in Amsterdam getrakteerd op een luid applaus. De band kreeg van het aanwezige publiek verreweg de meeste respons. De groep riep voorafgaand aan hun show het publiek op om geld te doneren voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.

Bij de Oekraïense delegatie stond urenlang vrijwel continu een lange rij journalisten geduldig te wachten om de topfavoriet van dit jaar te kunnen spreken. Oekraïne is bij de bookmakers al sinds het begin van de oorlog meer dan een maand geleden favoriet om het komende Eurovisie Songfestival te winnen.

Strijdlied

Kalush Orchestra doet mee met het nummer Stefania, een nummer dat in Oekraïne inmiddels als een soort strijdlied voor de oorlog geldt. De mannen van de Oekraïense band hebben geen enkele twijfel gehad of ze hun thuisland wel in de steek zouden moeten laten. "We voelen ons verantwoordelijk voor ons land en realiseren ons ook hoe belangrijk het is om ons land te kunnen vertegenwoordigen gedurende deze oorlog. We willen zoveel mogelijk van Oekraïne laten zien en alles doen wat in onze macht ligt", zei frontman Oleh Psiuk. De rapper hielp landgenoten tot voor kort bij het vinden van onderdak en medicijnen. Een van de bandleden meldde zich aan het front en vocht actief mee.

De Nederlandse inzending, S10, kwam als laatste in actie. Haar optreden werd ondersteund door simpele visuals. Een tegenvaller was dat juist tijdens haar optreden het geluid niet optimaal leek. Het deerde de aanwezige fans niet want die zongen al luidkeels mee met De Diepte.

Ook Spanje en Noorwegen favoriet

Op basis van de respons uit de zaal kan naast favoriet Oekraïne ook Spanje volgende maand in Turijn op een goed resultaat rekenen. Zangeres Chanel kreeg de gehele AFAS Live aan het dansen. In iets mindere mate werden ook de inzendingen van Groot-Brittannië en Noorwegen hoog gewaardeerd door de aanwezige songfestivalfans.

Tijdens de twaalfde editie van Eurovision in Concert in AFAS Live in Amsterdam stonden zaterdag 27 van de 40 songfestivalacts op het podium. Zweden moest vanwege een coronabesmetting afzeggen.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.