Terug

Volg Hart van Nederland

Nederlandse animatiefilm Knor maakt kans op vijf Gouden Kalveren en een Oscar: 'Echt onvoorstelbaar'

Entertainment

29 sep 2022, 23:13

De animatiefilm Knor is genomineerd voor vijf Goude Kalveren bij de uitreiking van de Nederlandse filmprijs vrijdagavond. Daarnaast is de film de eerste genomineerde Nederlandse inzending in de categorie stop-motion bij de Oscars. Een erg bijzondere ervaring volgens de makers. "Het is echt onvoorstelbaar."

De film Knor is gebaseerd op het boek De wraak van Knor van schrijver Tosca Menten. Dat boek kwam acht jaar geleden uit, zo lang heeft het dus geduurd voordat de film uit kwam. Regisseur Mascha Halberstad, die ook het script heeft gemaakt, heeft aardig wat tijd in het project zitten: "Ik ben er geen acht jaar fulltime mee bezig geweest, maar een dikke vier jaar zeker. De productie, dus het filmen en het decor bouwen heeft zeker twee jaar geduurd."

Knor, die nu in de Nederlandse bioscopen draait, is gebaseerd op het boek De Wraak van Knor van schrijver Tosca Menten. De film vertelt over het meisje Babs, dat voor haar negende verjaardag van haar opa uit Amerika het varkentje Knor cadeau krijgt. Haar ouders zijn daar niet zo blij mee, maar Babs mag het diertje houden op voorwaarde dat Knor een puppycursus volgt. Dan blijkt opa echter andere plannen te hebben met Knor.

In de bioscoop heeft Knor meer dan 50.000 bezoekers getrokken.

Gouden Kalveren en Oscar

Vrijdagavond kan het dus zijn dat de film vijf Goude Kalveren, de hoogte Nederlandse filmprijs, in de wacht kan slepen. De nominaties zijn in de categorieën: Beste Film, Beste Regie, Beste Scenario, Beste Production Design en Beste Sound Design.

Naast een Nederlandse filmprijs maakt het project ook kans op de hoogste Amerikaanse filmonderscheiding; een Oscar. Het is voor het eerst dat Nederland een zogenoemde stop-motionfilm inzendt. De Academy, de organisatie die de Oscars uitreikt, maakt op 24 januari 2023 bekend of Knor daadwerkelijk een nominatie krijgt.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.