Terug

Volg Hart van Nederland

Wie is de populairste Oranje? Nederland heeft een duidelijke voorkeur

Wie is de populairste Oranje? Nederland heeft een duidelijke voorkeur

Entertainment

24 apr 2022, 21:27

Koningin Máxima is met afstand het populairste lid van de koninklijke familie. Alexia heeft de meeste fans van de drie prinsessen. Dat blijkt uit representatief onderzoek door het Hart van Nederland-panel onder meer dan 4.000 mensen, in aanloop naar Koningsdag.

Maar liefst 33 procent van de panelleden geeft aan het meest gecharmeerd te zijn van onze koningin. Haar echtgenoot volgt op gepaste afstand en is bij slechts 11 procent van de deelnemers het meest geliefd. Overigens weet een derde van de ondervraagden niet wie zijn of haar favoriete Oranje is, of heeft geen mening.

'Máxima prachtig om te zien'

"Máxima is prachtig om te zien en Willem-Alexander is een verstandige en betrouwbare man, dus samen een prachtig koppel, een voorbeeld voor Nederland om trots op te zijn", aldus een panellid. Een ander voegt toe: "Ik ben niet echt koningsgezind, maar ik vind koningin Máxima wel een leuke en betrokken vrouw en moeder."

Prinses Beatrix is voor 6 procent van de ondervraagden hun lievelings-Oranje. Van de kinderen scoort Alexia (16) het hoogst: 9 procent van de respondenten kiest de middelste dochter van Willem-Alexander en Máxima als favoriet. Kroonprinses Amalia (18) is het met 6 procent iets minder geliefd. Slechts 2 procent kiest voor jongste dochter Ariane (15).

Is Nederland koningsgezind?

Lang niet iedereen is fan van ons koningshuis. Slechts 46 procent geeft aan koningsgezind te zijn. Een iets groter deel, 49 procent, herkent zichzelf niet in die term. "Ik heb helemaal niets met het Koningshuis. Een gekozen president zou beter zijn", zegt een van de reageerders. "Ik vind het bij Nederland horen", werpt een ander tegen.

Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit zo'n 40.000 leden. Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. Kijk hier voor meer informatie over het panel en meld je aan!

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.