Terug

Volg Hart van Nederland

Meerderheid jongeren denkt dat Joost Klein het Songfestival kan winnen

Entertainment

1 mrt 2024, 22:17

Na maanden wachten is deze week eindelijk het nummer onthuld waarmee Nederland naar het Eurovisie Songfestival zal gaan. Zanger Joost Klein brengt een ode aan zijn vader met een happy-hardcore-nummer. Vooral jongeren hebben vertrouwen in de opvallende inzending. Meer dan de helft van hen denkt zelfs dat hij een goede kans maakt om te winnen. Echter, mensen boven de 50 tonen iets minder optimisme.

De keuze voor 'Europapa', zoals het nummer heet, is een opmerkelijke afwijking van de meer ingetogen en ietwat veilige nummers die Nederland de afgelopen jaren heeft ingezonden. AVROTROS beschrijft het nummer als een mix van nostalgie, melancholie en blijdschap. "Het gaat over een weeskind dat door heel Europa (en omstreken) reist om zichzelf te vinden en zijn verhaal te vertellen", zei Joost Klein erover tijdens de bekendmaking.

Positieve reacties

Het merendeel van de deelnemers van het Hart van Nederland-panel staat positief tegenover het nummer. Ongeveer één op de zes deelnemers (16 procent) is zelfs ervan overtuigd dat Joost Klein met 'Europapa' Nederland naar de overwinning kan leiden. Een iets grotere groep (21 procent) ziet weliswaar potentie om goed te scoren, maar denkt dat andere landen een grotere kans maken.

Weer een andere groep (22 procent) gelooft niet dat Nederland de meeste punten zal binnenhalen, maar denkt wel dat Joost Klein een plek in de finale kan bemachtigen. "Geen idee of we er een kans mee maken, maar het zal zeker mensen opvrolijken", zegt een deelnemer. "Al hou je er niet van, mee springen doe je toch", schrijft een ander.

Vooral jongeren enthousiast

Met name jongeren hebben vertrouwen in een finaleplek voor Joost Klein; 82 procent van de jongeren (tot 30 jaar) denkt dat hij door zal gaan naar de finale. Meer dan de helft van deze jongeren (56 procent) denkt dat hij kans maakt om te winnen.

Oudere respondenten (boven de 50 jaar) hebben het minste vertrouwen. Van hen denkt slechts 56 procent dat Joost Klein door zal gaan naar de finale, en denkt 32 procent dat hij kans maakt op de winst.

'Ik schaam me dood'

Niet alle respondenten zijn dus even enthousiast over Europapa. Een minderheid (41 procent) denkt zelfs dat Joost Klein de halve finale niet zal overleven. "Hij zet Nederland voor lul, ik schaam me dood", schrijft een respondent. "Ik vind het een waardeloos nummer. Geef mij maar Anouk met Birds of The Common Linnets", schrijft een ander. "Dit jaar zijn we kansloos."

Toch ziet het er tot nu toe best kansrijk uit voor Nederland. De clip van de Nederlandse songfestivalinzending Europapa van Joost Klein is in een dag tijd al bijna 2,5 miljoen keer bekeken. Daarmee is de video nu al de best bekeken inzending die op dit moment op het officiële kanaal van het Eurovisie Songfestival staat.

De reacties van mensen over de hele wereld onder de videoclip zijn overwegend lyrisch. Als deze positieve reacties zich vertalen naar de stemresultaten, zou Nederland zomaar het Eurovisie Songfestival kunnen organiseren.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.