Terug

Volg Hart van Nederland

Johan Derksen maakt donderdagavond in Vandaag Inside excuses voor 'kaarsverhaal'

Johan Derksen maakt donderdagavond in Vandaag Inside excuses voor 'kaarsverhaal'

Entertainment

28 apr 2022, 14:49

Johan Derksen zal donderdagavond in Vandaag Inside zijn excuses aanbieden voor zijn uitspraken van de afgelopen dagen. Dat is de uitkomst van een gesprek dat Talpa met het team van het programma heeft gehad. Het stoppen van het programma is volgens een woordvoerder van de zender niet aan de orde.

Talpa Network zegt "ferm afstand" te nemen van het verhaal van Johan Derksen en "de manier waarop dit precaire onderwerp de afgelopen dagen is behandeld" in het programma Vandaag Inside. Derksen vertelde dinsdag in de uitzending dat hij in de jaren zeventig een bewusteloze, dronken vrouw met een kaars had gepenetreerd. Een dag later nuanceerde hij die uitspraak door te stellen dat hij de kaars niet heeft ingebracht, maar alleen tussen haar benen gezet.

Volstrekt ongepast

"Het is volstrekt ongepast om dit thema, dat zo extreem gevoelig ligt, in een lacherige sfeer te benaderen. Voor slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag moet dit een klap in het gezicht zijn geweest", laat een woordvoerder weten. "Een stap terug in de tijd, waar juist de laatste periode eindelijk meer aandacht aan deze problematiek werd geschonken."

Talpa sprak donderdag met Derksen en mede-presentatoren Wilfred Genée en René van der Gijp. "De kwestie is in niet mis te verstane woorden besproken. Johan, René en Wilfred hebben erkend dat zij dit volstrekt verkeerd hebben aangepakt. Onze conclusie is dat een welgemeend en oprecht excuus noodzakelijk is. De mannen delen die mening en hebben aangegeven dat zij dit vanavond live in het programma gaan doen."

Einde van Vandaag Inside?

Talpa Network is nog niet van plan "overhaaste stappen" te nemen met betrekking tot het programma en de presentatoren. "Wij vinden het van belang dat we de discussie in de openbaarheid blijven voeren en dat het nu overhaast stoppen van het programma niet bijdraagt aan een oplossing", aldus een woordvoerder.

"In afwachting van het verloop van deze belangrijke discussie zullen wij ons beraden op eventuele verdere stappen." Hoofdsponsor Stella Fietsen liet donderdagmiddag weten per direct de samenwerking met het programma VI te verbreken. Op deze ontwikkeling gaat Talpa in de verklaring niet in.

Onderzoek Openbaar Ministerie

Eerder op donderdag maakte het Openbaar Ministerie (OM) bekend een onderzoek in te stellen naar de beweringen van Derksen. "Dit onderzoek is gericht op de waarheidsvinding van mogelijk strafbare gedragingen waarover in dat programma gesproken is. Daarbij roepen wij betrokkenen op, voor zover dat nog mogelijk is, hun verhaal te doen", aldus het OM.

Het OM laat al weten dat rekening gehouden moet worden met verjaring, mocht er iets uit het onderzoek komen. "Duidelijk is dat hier sprake is van zeer af te keuren grensoverschrijdend gedrag. Daarbij is ook de wijze waarop er in het tv-programma over gesproken wordt bijzonder kwetsend. Dit kan slachtoffers van zedenfeiten ook na een lange tijd diep raken", meldt het OM in een toelichting.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.