Terug

Volg Hart van Nederland

Jack van Gelder: 'Als de hoofdredactie tijdig had ingegrepen, hadden we hier niet gezeten'

Entertainment

20 mrt 2023, 21:39

Sportverslaggever Jack van Gelder heeft in HLF8 maandagavond flink uitgehaald naar de hoofdredactie van NOS Sport. Hij reageerde in het programma op het artikel van de Volkskrant waarin werd beweerd dat er een "giftige cultuur" op de redactie was en waarin ook hij werd beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag.

"Als de hoofdredactie ooit goed had ingegrepen en in die incidenten was gedoken en de klachten van de mensen serieus had genomen, hadden we hier helemaal niet gezeten", zegt Van Gelder stellig. "Dat is de realiteit. Dan hadden er een heleboel dingen voorkomen kunnen worden. Mensen hebben bij een loket aangeklopt en daar is geen gehoor aan gegeven."

Mensen zijn meevoelend

Van Gelder vertelde eerder in HLF8 dat bij externe vertrouwenspersonen van de NOS minstens twee meldingen over hem zijn gedaan. Eén melding ging volgens hem over een incident waarbij een vrouwelijke collega hem belde toen hij in bad zat. "En toen zou ik de opmerking hebben gemaakt: als je bij me in bad komt zitten, prima." Bij een ander incident zou de presentator "hoer of andere bewoordingen" tegen een vrouwelijke collega hebben gebruikt.

Hij vertelt maandagavond dat hij veel reacties heeft gekregen. "Ook van mensen waarvan je het helemaal niet verwacht, die ik al heel lang niet gesproken heb. Mensen zeiden ook: als ik m’n leven beschouw, had ik nu wel dertig jaar vastgezeten. Mensen zijn wat dat betreft heel meevoelend."

Jack van Gelder bekent twee #MeToo-incidenten: 'Kom bij me in bad zitten'
2:52
Jack van Gelder bekent twee #MeToo-incidenten: 'Kom bij me in bad zitten'

Tom Egbers

Toch was de afgelopen week was zwaar voor hem. "Je ziet een foto van je in de krant over iets wat heel breed speelt op een afdeling en dit voorbeeld past er helemaal niet bij. Ik herken me daar helemaal niet in", vertelt hij.

Hij lijkt dan ook afstand te doen van de rest van de redactie. Hij zegt dat hij het beeld dat van Tom Egbers geschetst wordt ook niet herkend. "Ik kwam nooit op de redactie", legt hij uit. "Ik deed m’n programma's en ik zat in een aparte hoek, die later ook 'Jack's corner' is gaan heten. Ik zat daar met mijn gasten. Zowel voor Studio Voetbal als de Champions League. Ik had niet eens een eigen bureau. Dus ik heb werkelijk nog nooit iets daarvan gemerkt."

"Maar ik begrijp dat er heel veel is gebeurd dus ik ben heel benieuwd of men verder komt dan anonieme bronnen en daadwerkelijk aan kan geven wat er gebeurd zou zijn. Daar sluit ik het mee af. Ik zie het wel verder. Voor de afdeling is het alleen heel vervelend."

TV-TALK is iedere ochtend te vinden in je favoriete podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcasts of Juke. Of luister 'm direct via de speler hierboven. Abonneer om geen aflevering te missen! Wil je meepraten of iets met ons delen? Mail dan naar podcast.hart@talpanetwork.com of gebruik #TVTALK.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.