Terug

Volg Hart van Nederland

In Nederland opgenomen film Close sleept Oscarnominatie in de wacht

In Nederland opgenomen film Close sleept Oscarnominatie in de wacht

Entertainment

24 jan 2023, 15:59

De Belgisch-Nederlandse productie Close heeft een Oscarnominatie voor beste buitenlandse film in de wacht gesleept. Het drama, dat deels in Nederland is opgenomen, gaat over een vriendschap tussen twee tienerjongens die onder druk komt te staan.

Close is gemaakt door de Belgische filmmaker Lukas Dhont en ging op het festival van Cannes in première. De film wist al meerdere prijzen en nominaties in de wacht te slepen, waaronder bij de Golden Globes en de British Independent Film Awards. Bij de Oscars krijgt Close concurrentie van EO (Polen), Argentina 1985 (Argentinië), All Quiet On The Western Front (Duitsland) en The Quiet Girl (Ierland).

Het Nederlandse tintje aan de film is er in de vorm van onder andere de opnamelocatie. Een deel is namelijk gefilmd in het Brabantse Zundert. Ook is de productie deels vanuit ons land gefinancierd.

De tekst gaat verder onder de trailer van de film.

Geen ander succes

Verder valt Nederland behoorlijk buiten de boot als het gaat om de Oscars. Knor, die kans maakte op een nominatie in de categorie beste lange animatie, zat niet bij de laatste vijf titels in deze categorie. Datzelfde gold voor de korte animatiefilm It's Nice In Here, van de Rotterdamse regisseur Robert-Jonathan Koeyers. In de categorie beste buitenlandse film viel de Nederlandse inzending Narcosis al eerder af. 

Bekende Nederlandse Oscarwinnaars zijn Karakter (1997) en De aanslag (1986). De Academy Awards, zoals de prijzen eigenlijk echt heten, worden op 12 maart uitgereikt. Alle nominaties zijn hier te bekijken.

Iedere dag komen in de Hart van Nederland-podcast TV-TALK de opvallendste fragmenten voorbij. Luister hier mee:

TV-TALK is iedere ochtend te vinden in je favoriete podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcasts of Juke. Of luister 'm direct via de speler hierboven. Abonneer om geen aflevering te missen! Wil je meepraten of iets met ons delen? Mail dan naar podcast.hart@talpanetwork.com of gebruik #TVTALK.

Beeld: Menuet Producties

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.