Terug

Volg Hart van Nederland

De meest iconische typetjes van overleden komiek Wim de Bie op een rij

De meest iconische typetjes van overleden komiek Wim de Bie op een rij

Entertainment

27 mrt 2023, 20:30

De Tegenpartij en de Vrije Jongens. Wie kent ze niet? De hilarische typetjes van komiek Wim de Bie, die op 83-jarige leeftijd overleed, zullen we nooit vergeten. Samen met cabaretier Kees van Kooten vertolkte De Bie decennialang hilarische persoonlijkheden. Hart van Nederland zet een aantal iconische typetjes op een rij.

Vrije Jongens

Wie kent ze nou niet? Jacobse en Van Es. Deze twee rasechte Hagenezen, die zichzelf ook wel vrije jongens noemden, stonden bekend om hun politieke en bijzondere activiteiten. Zo konden vrouwen terecht bij Maison Prettyboy voor al hun wensen, richtte het duo zelf De Tegenpartij op en lichtten ze als tuinmannen een oud vrouwtje op.

Moeder en zoon Van Putten

Andere terugkerende typetjes die voor veel hilariteit zorgden, zijn zoon Frank van Putten en moeder Carla.

Frank was een vrijgezelle man die ervan droomde een relatie te hebben met een mooie, blonde vrouw waarmee hij kon rollebollen onder de kerstboom. Hij was nergens te vinden zonder zijn moeder. Als een boer met kiespijn probeerde Frank zijn grote frustratie voor zijn moeder onder controle te houden.

De Positivoos

Van Kooten en De Bie hebben niet alleen met hun typetjes herinneringen achtergelaten in het collectief geheugen. Ze hebben ook onze taal beïnvloed. Zo kwamen ze onder meer met het woord positivo, wat je terugzag in hun vertolking van het christelijk popduo De Positivoos. Het reli-duo was met hun satirische nummers en knalroze pakken dan ook onvergetelijk.

Dakloze Dirk

Zwerver Dirk – met zijn onverzorgde uiterlijk, paardenstaart en vertrouwde biertje in de hand – had altijd een duidelijke mening over het nieuws tijdens het televisieprogramma Keek op de Week, waar hij het programma voorzag van commentaar.

Zusjes Veenendaal

De typetjes van het komische duo bespraken ook thema's die anno nog 2023 weer gesprek van de dag zijn, zoals grensoverschrijdend gedrag. In een sketch van de kibbelende zusjes Veenendaal deelde Koos haar ervaringen met seksuele intimidatie. Kees en Wim waren goed op elkaar ingespeeld en dat is bij uitstek te zien bij de Zusjes Veenendaal.

Mémien Holboog

Ook speelde De Bie personages die gebaseerd waren op bestaande mensen. Zo spiegelde De Bie zijn personage Mémien Holboog aan NCRV-presentatrice Legien Kromkamp. De zeer beschaafde Mémien was psycholoog en behandelde ethische kwesties: mag bijvoorbeeld in een relatie waarbij de ene partner vreemdgaat, de ander ook overspel plegen?

De Groenteman en de Turk

We eindigen de lijst met een sketch over groenteman Henk Blok en zijn vaste Turkse klant. Volgens Henk is een taalprobleem het 'zogenaamde probleem van de buitenlanders'. Maar of de groenteman zelf goed met talen uit de voeten komt, valt te betwijfelen. Het zorgt in ieder geval wel voor veel hilariteit.

Meer hierover maandagavond in de uitzending

Hart van Nederland zal maandagavond tijdens de uitzending aandacht besteden aan het overlijden van cabaretier Wim de Bie. Wij zullen in onze reportage spreken met Bas Agterberg van Beeld en Geluid, kunstenaar Richard Sluijs die een muurschildering maakte van Van Kooten en De Bie, en we spreken mensen op straat over het overlijden van Wim.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.