Terug

Volg Hart van Nederland

Hoofdpiet Van Muiswinkel: zag kwetsende kant Zwarte Piet te laat

Hoofdpiet Van Muiswinkel: zag kwetsende kant Zwarte Piet te laat

Entertainment

2 okt 2022, 19:37

Erik van Muiswinkel snapt niet waarom hij niet eerder heeft gezien dat de klassieke Zwarte Piet door veel mensen als een kwetsend figuur wordt gezien. "Ik ben er nog steeds niet uit waarom ik daar niet achter ben gekomen toen ik 35, 40 jaar was", zegt de inmiddels 61-jarige cabaretier in de podcast De Geboden van Slagter en Dresselhuys.

Volgens Van Muiswinkel, die in het Sinterklaasjournaal lange tijd de rol van Hoofdpiet vertolkte, heeft Nederland tientallen jaren lang het figuur in stand gehouden ondanks dat er "een heleboel mensen van kleur" waren die "dat helemaal niet zo leuk vonden".

"Die hebben dat ook heel beleefd jarenlang soort van voor zich gehouden en de keren dat ze zich er over uitspraken werden ze uitgelachen of niet serieus genomen", zegt hij.

"Wij waren er zo van overtuigd dat dat niets met zwarte mensen te maken had en dat het ons recht was om die stripfiguur te spelen en mee te doen en in je gezin te laten komen."

Weg uit Sinterklaasjournaal

De cabaretier kwam er zelf pas achter toen een jaar of tien geleden de eerste protesten ontstonden. Die protesten werden mede onder leiding van Jerry Afriyie een succes en hebben het uiterlijk van de Pieten in het Sinterklaasjournaal blijvend veranderd. "Maar we zijn er nog niet", zei Afriyie eerder bij Hart van Nederland. In 2016 besloot Van Muiswinkel, samen met zijn collega Jochem Myjer, het Sinterklaasjournaal te verlaten omdat de veranderingen in het programma te langzaam gingen.

Wat vindt de goede vriendin van Arib van Bergkamps reactie, en heeft de gemiddelde Nederlander in de zoveelste crisis nog een beetje sympathie voor onze koning? Dat en meer hoor je in de dagelijkse podcast TV-Talk:

TV-TALK is iedere ochtend te vinden in je favoriete podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcasts of Juke. Of luister 'm direct via de speler hierboven. Abonneer om geen aflevering te missen! Wil je meepraten of iets met ons delen? Mail dan naar podcast.hart@talpanetwork.com of gebruik #TVTALK.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.