Terug

Volg Hart van Nederland

Verbaasde Frank Masmeijer weer vrij man dankzij gratie koning Willem-Alexander

Verbaasde Frank Masmeijer weer vrij man dankzij gratie koning Willem-Alexander

Entertainment

20 juli 2022, 10:40

Frank Masmeijer (60) is weer een vrij man. De bekende tv-presentator uit de jaren tachtig en negentig zat in de cel wegens cocaïnesmokkel, maar hij heeft - tot zijn eigen verbazing - gratie gekregen van de koning. "Dit gebeurt alleen in uitzonderlijke gevallen."

Wat precies de reden is voor de vrijlating is niet bekend bij Masmeijers advocaat Geert-Jan Knoops. Volgens hem is het uitzonderlijk is dat iemand gratie krijgt in Nederland. "In dit geval in het bijzonder, omdat meneer Masmeijer toch voor een zeer ernstig feit was veroordeeld, hoewel men altijd zijn betrokkenheid heeft betwist", reageert de raadsheer op NPO Radio 1.

Gratie wordt slechts verleend in "uitzonderlijke gevallen", legde Knoops uit in het NOS Radio 1 Journaal. "Dan moet u denken aan buitengewone humanitaire omstandigheden die niet eerder bekend waren bij de rechtbank of het hof, of omstandigheden die hebben gemaakt dat iemand een totaal ander leven is gaan leiden of gaat leiden."

In de cel voor cocaïnesmokkel

Masmeijer werd in 2014 opgepakt door de Belgische politie op verdenking van het smokkelen van 467 kilo cocaïne in de haven van Antwerpen. Ook werd de Nederlander verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Na tien maanden voorarrest kwam hij met een enkelband thuis te zitten in afwachting van zijn rechtszaak.

De oud-presentator bleef in de media ontkennen. Toch werd hij in oktober 2017 door de Belgische justitie veroordeeld tot acht jaar cel en een geldboete. Masmeijer ging in hoger beroep en kreeg in 2019 een negen jaar cel en een hogere boete opgelegd. Eind vorig jaar werd hij overgeplaatst naar een gevangenis in Nederland.

'Nog steeds niet te bevatten'

Anderhalf jaar voordat hij zijn straf zou hebben uitgezeten is Masmeijer nu dus ineens weer op vrije voeten. De door koning Willem-Alexander verleende gratie kwam voor hem als een grote verrassing, zegt de voormalige quizmaster woensdag op de Privé-pagina in De Telegraaf.

In eerste instantie dacht hij dat hij in de maling werd genomen toen een gevangenismedewerker hem vertelde dat hij per direct vrij kwam. "Ik kan het nog steeds niet bevatten", aldus de oud-presentator, die grapt dat toen hij wegreed met zijn vriendin Anita, hij tegen haar zei: "Geef maar een dot gas, voordat ze zich bedenken!"

Masmeijer vroeg zelf om gratie

Knoops heeft nog geen contact gehad met zijn cliënt. Volgens de advocaat heeft Masmeijer de gratie zelf aangevraagd "Wat precies de beweegredenen zijn geweest voor gratie, blijft in het ongewisse." Het is voor beiden onduidelijk waarom het verzoek nu is ingewilligd. "Het bijzondere is ook dat de beslissing altijd buitengewoon summier blijft."

Bovenstaande video was eerder te zien bij Shownieuws

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.