Terug

Volg Hart van Nederland

Felle discussie bij HLF8: 'Homohaat komt vanuit moslims'

Entertainment

17 okt 2022, 20:32

Er ontstond maandagavond een felle discussie aan tafel bij talkshow HLF8 toen de One Love-aanvoerdersband ter sprake kwam, die de aanvoerder van Feyenoord, Orkun Kökcü, niet wilde dragen. Dominee Gremdaat, het alter ego van Paul Haenen, beschuldigt oud-voetballer Anouar Diba zelfs persoonlijk van homohaat.

Het was de bedoeling dat de Feyenoord-aanvoerder de One Love-band zondagavond tijdens de wedstrijd tegen AZ zou dragen, maar dat weigerde hij. De aanvoerdersband staat onder andere voor lhbtiq+-acceptatie en volgens Kökcü is dat in strijd met zijn geloofsovertuiging, zo liet hij in een statement weten.

Homohaat komt van moslims

De actie van Orkun Kökcü leidde tot gemixte reacties, maar Paul Haenen ziet het positief in. "Is het ook niet juist fijn dat het helder wordt waar homohaat vandaan komt?", zegt hij op een gegeven moment tijdens de talkshow. "Dat we niet net doen alsof heel Nederland heel tolerant is en dat ze allemaal een bandje dragen en daarna homo’s in elkaar slaan."

Haenen zit zelf niet aan tafel, maar reageert op opmerkingen van onder andere Diba, die zich snel omdraait en meteen vraagt: "Waar komt het vandaan dan, volgens jou?"

"Van jou", antwoordt Haenen stellig. Daarna trekt hij het breder. "Veel moslims, daar komt de homohaat vandaan. En van streng evangelische mensen. Het is wijdverspreid en we moeten dat naar voren halen."

Discriminatie

"Dan weten we nu ook waar discriminatie vandaan komt", besluit Diba na de uitspraken van Haenen. Hoewel de oud-voetballer geschokt reageert, komt de beschuldiging van Haenen niet uit het niets. Een paar minuten daarvoor verklaarde Diba namelijk nog dat hij de band zelf ook niet zou dragen.

"Deze band wordt in verband gebracht met de regenboog en daar hoeven wij als moslims niet over te discussiëren: die gaan we gewoon niet dragen. Dat mag niet van ons geloof en wie dat niet respecteert heeft dan ook geen respect voor ons."

Hij vindt dat Feyenoord achter hun aanvoerder had moeten staan, net als bij Excelsior. De aanvoerder van die club, Redouan El Yaakoubi, deed de band ook niet om, maar koos voor een band met drie keer het woord 'respect' erop. Hij wilde daarmee de steun breder trekken dan alleen voor de lhbtiq+-gemeenschap.

Bovenstaande video was eerder te zien in HLF8.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.