Terug

Volg Hart van Nederland

Euroknaller, après-ski en Wilders: 'Europapa' van Joost Klein is voer voor parodieën

Entertainment

10 mrt 2024, 23:03

Er gaat inmiddels bijna geen dag voorbij dat je het Eurovisie Songfestivalnummer van Joost Klein niet hoort. 'Europapa' verbreekt record na record. Ook andere artiesten is het opgevallen dat het lied flink scoort, want er verschijnen steeds meer creatieve parodieën op het nummer. En met succes: ze gaan allemaal viraal.

Europapa, waarmee Joost Klein in mei Nederland vertegenwoordigt tijdens het Eurovisie Songfestival, staat deze week met grote afstand bovenaan in de Single Top 100. Ook is het nummer het meest gestreamde lied in Nederland in één dag.

In verschillende steden kun je er ook niet omheen: het lied galmt dankzij beiaardiers door de straten en inmiddels zijn orgeldraaiers er ook mee aan de slag gegaan (zie bovenstaande video).

Parodieën

Daarnaast is het lied voer voor parodieën. We zetten de bekendste voor je op een rijtje.

Wilders doet Europapa - Niels Groffen

YouTuber Niels Groffen heeft een politieke draai gegeven aan het nummer. In het nummer hoor je de stem van PVV-leider Geert Wilders. Niet de echte, maar gecreëerd met kunstmatige intelligentie (AI). 'Wilders' blikt in de parodie vooruit op zijn periode als premier. "Als ik aan het hoofd sta, geen geld naar Europa. Europapa, Europapa", zingt hij.

Hoempapa - Immer Hansi

Feestartiest Immer Hansi, oftewel Edwin Claassen, heeft zijn lederhosen aangetrokken. Met een Duits accent zingt hij over 'dansen op de polka'. In plaats van "Europapa" zingt hij "Hoempapa".

"Het idee kwam eigenlijk vrij direct. Ik had al een parodie gemaakt op Stap voor Stap van Kav Verhouzer & Sjaak. In dat liedje zing ik 'Ik ga lekker op die hoempapa'. Omdat dat woord wel overeenkomt met Europapa, was die link snel gelegd", zegt de artiest uit Helmond tegen Hart van Nederland.

De helft van de nummers van Claassen zijn parodieën. "Europapa is gewoon een vette hit. Je probeert met parodieën in de aandacht te komen, en dat werkt veel beter bij een dikke hit", zegt hij. "En mensen die niks met Europa hebben, vinden de parodie veel beter." Volgens Claassen is het overigens wel belangrijk dat je het originele nummer niet belachelijk maakt. "Maar volgens mij houdt Joost Klein ook wel van een geintje."

Euroknaller - Dellie

YouTuber Dellie zingt over de Euroknaller bij de McDonald's. Net als in het originele lied, wordt in deze parodie ook in verschillende talen gezongen. Dellie zingt een zinnetje in het Duits en in het Frans. In plaats van "Europapa" zingt hij "Euroknaller".

Frikandeldel - The Frikandriller

The Frikandriller, oftewel Luna Hottentot, heeft al negentien andere nummers geschreven. Altijd gaan ze over snacks, dus ook deze. In plaats van "Europapa" zingt de 18-jarige uit Zaandam "Frikandeldel". Haar parodie is op TikTik al ruim 610.000 keer bekeken.

"Het is natuurlijk een super trendy nummer en ik was er vroeg bij. Ik had wel verwacht dat deze video beter zou scoren dan mijn andere video's, maar dat het meer dan een half miljoen keer bekeken zou worden, was wel een verassing", zegt ze tegen Hart van Nederland. "Je zag het nummer overal op TikTok. Toen dacht ik: hier ga ik wat leuks op maken."

Binnen drie kwartier stond de tekst, en meteen was het voor Luna duidelijk dat een frikandel de hoofdrol zou krijgen. "Kroketket klinkt wat minder. Frikandeldel klinkt het beste." En dat vinden de luisteraars ook: "Ik heb alleen maar positieve reacties gekregen. Sommigen vinden het een beter nummer dan die van Joost. Heel veel mensen maken nu ook TikTok-video's met mijn nummer", zegt ze.

Europapa - Timon Verbeeck

Niet alleen in Nederland, maar ook in België zijn parodieën gemaakt op het nummer. YouTuber Timon Verbeeck uit Oost-Vlaanderen zingt over zijn gebrek aan geld. "Geef mij 1 euro, pa", zingt hij.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.