Terug

Volg Hart van Nederland

'Dik' mag niet meer in Engels boeken Roald Dahl, maar de Nederlandse versies worden (nog) niet aangepast

'Dik' mag niet meer in Engels boeken Roald Dahl, maar de Nederlandse versies worden (nog) niet aangepast

Entertainment

22 feb 2023, 20:39

Een personage uit Roald Dahls Sjakie en de Chocoladefabriek wordt 'mollig' in plaats van 'dik' genoemd en zinnen als 'in de gehaktmolen' worden geschrapt uit zijn boeken. Tenminste in Engeland, want de uitgever van de Nederlandse boeken gaat ze voorlopig niet aanpassen.

Dat laat uitgeverij De Fontein weten. Directeur Joris van de Leur vertelt dat hij contact heeft gehad met uitgeverij van de Engelstalige boeken, Puffin.

'Lelijk mag niet meer'

Puffin maakte eerder deze week bekend bepaalde "beledigende" termen en zinnen aan te passen of te voorzien van extra uitleg. Dat doen ze zodat "iedereen kan genieten" van het werk van Dahl. Zo worden Oempa Loempa's in Sjakie en de Chocoladefabriek genderneutraal en wordt in The Twits de vrouwelijke hoofdpersoon niet meer omschreven als "lelijk".

"We hebben contact gehad met Puffin en de aanpassingen zijn in eerste instantie alleen bedoeld voor de Engelstalige markt", legt Van de Leur uit. "Puffin gaat uitgebreid evalueren hoe de aanpassingen bevallen en gaat daarna in gesprek met de tientallen andere licentiehouders." Het is dus niet zeker dat de Nederlandse boeken niet worden aangepast. Maar Van de Leur kan niet zeggen op welke termijn hierover definitief wordt besloten.

In deze aflevering van de Hart van Nederland-podcast TV-TALK wordt de boekendiscussie besproken, want waar ligt de grens tussen belediging en creativiteit?

TV-TALK is iedere ochtend te vinden in je favoriete podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcasts of Juke. Of luister 'm direct via de speler hierboven. Abonneer om geen aflevering te missen! Wil je meepraten of iets met ons delen? Mail dan naar podcast.hart@talpanetwork.com of gebruik #TVTALK.

Hart van Nederland/ ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.