Terug

Volg Hart van Nederland

BN'ers verzoeken Joost Klein 'met klem': doe niet mee aan Songfestival

Entertainment

12 apr 2024, 14:13

Nasrdin Dchar, Najib Amhali, Ramsey Nasr, Walid Benmbarek, Jerry Afriyie en Tofik Dibi vragen Joost Klein niet mee te doen aan het Eurovisie Songfestival. Ze horen bij de ruim 250 mensen die een brief aan de zanger hebben ondertekend. Reden voor de oproep is de oorlog in Gaza en het feit dat Israël mee mag doen aan het muziekevenement.

"Terwijl de voorbereidingen van het Eurovisiefestival in volle gang zijn, voert één van de deelnemende landen, Israël, een genocide uit op 2,3 miljoen Palestijnen, al 17 jaar opgesloten in Gaza, hongert hen moedwillig uit en houdt alle grenzen voor hen gesloten", staat in de brief. De schrijvers verwijzen naar het songfestivallied Europapa van Klein, waarin hij zijn vader citeert. "Het is een wereld zonder grenzen", zingt Klein. "De utopie van je vader bestaat niet voor Palestijnen", reageren de briefschrijvers daarop.

De schrijvers van de brief vragen Joost "met klem" bij zichzelf te rade te gaan over zijn deelname aan het evenement in Zweden.

'Gewoon meedoen!'

Als het aan de leden van het Hart van Nederland-panel ligt hoeft Joost Klein zich niets aan te trekken van de oproep. Met merendeel van 68 procent vindt dat hij gewoon moet meedoen zonder zich verder uit te laten over de kwestie. "Het wordt altijd politiek gemaakt, dat moet je niet doen bij het Songfestival. We moeten gewoon meedoen", laat een man weten. Een klein deel van 14 procent is van mening dat hij wel mee moet doen maar tijdens het liedjesfestijn een statement moet maken.

Nog geen een op de tien deelnemers van het panel (9 procent) vindt dat Klein niet mee moet doen aan het Eurovisie Songfestival. Een even grote groep van 9 procent heeft geen mening over het onderwerp.

Demonstratie

De pro-Palestijnse organisaties BDS Nederland en de Rotterdam Palestina Coalitie (RPC) organiseren zaterdag een demonstratie vlak voor Eurovision in Concert in AFAS Live. Tijdens deze preparty treden dertig van de 37 deelnemende landen op met hun inzending.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.