Terug

Volg Hart van Nederland

Afgezwakt 'kaarsverhaal' Derksen zorgt opnieuw voor kritiek: 'Ongeloofwaardige poging tot schadebeperking'

Afgezwakt 'kaarsverhaal' Derksen zorgt opnieuw voor kritiek: 'Ongeloofwaardige poging tot schadebeperking'

Entertainment

28 apr 2022, 08:15

De reactie van Johan Derksen op de ophef over het veelbesproken 'kaarsincident' heeft woensdagavond opnieuw tot verontwaardiging geleid. In de uitzending van Vandaag Inside van woensdag nuanceerde Derksen het verhaal dat hij in zijn jeugd een dronken, bewusteloze vrouw heeft gepenetreerd met een kaars. Volgens Derksen schoof hij de kaars wel tussen de benen van de vrouw, maar heeft hij haar niet met het voorwerp gepenetreerd.

De uitzending van Vandaag Inside waarin Johan Derksen zijn 'kaarsenverhaal' opnieuw uitlegde, was een "knap geregisseerde maar ongeloofwaardige poging tot schadebeperking". Dat zei voorzitter Janke Dekker van MORES, het meldpunt voor seksueel ongepast gedrag in de entertainmentsector, in het NPO-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Cultuur moet veranderen

"Dinsdag had Derksen het zelf over verkrachting, wat hij woensdag omschreef was dat zeker niet", aldus Dekker. "Wat deze uitzending vooral duidelijk maakte is de cultuur die we moeten veranderen in Nederland en waar we tegen moeten vechten."

De MORES-voorzitter vond het opvallend dat Derksen zei dat de omgangsvormen in de jaren zeventig anders waren dan nu. "Dat waren de omgangsvormen die misschien door een bepaalde groep van de bevolking normaal werden gevonden, maar zeker niet door vrouwen."

Volgens Dekker voelen mannen zich "aangevallen in hun zijn en hun bestaan" en bagatelliseren ze daarom aanklachten die boven tafel komen. Ook Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris voor seksueel wangedrag, stelt de talkshowmannen van Vandaag Inside op geen enkele manier blijk van enig inzicht in hoe kwetsend hun gesprekken over seksueel geweld zijn voor slachtoffers. Dat zei ze later op de avond in het NPO-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

"In het hele gesprek van de mannen leek maar niet door te dringen hoe kwetsend alles is wat ze woensdag en dinsdag zeiden", aldus Hamer. "Het ging weer vooral over hoe zwaar zij het zelf hadden, en dat ze geen foute grappen meer mogen maken. Het hele grote probleem achter hun uitspraken werd niet besproken. Ik vond het heel teleurstellend."

Reactie Talpa

Talpa Network en John de Mol hebben woensdagavond nog niet gereageerd op de uitleg van Johan Derksen. Het is ook niet duidelijk of het toegezegde gesprek met Derksen over het kaarsenverhaal woensdag al heeft plaatsgevonden. In de uitzending van Vandaag Inside zinspeelden Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp er wel meerdere keren op dat het programma mogelijk zou kunnen gaan stoppen. Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.