Terug

Volg Hart van Nederland

Van Michael Jackson tot André Hazes: 80s muziek meest populair bij Nederlanders

Entertainment

20 mrt 2023, 06:00

Wie zingt nog elke dag Thriller, Een beetje verliefd of Take on Me mee? De muziek uit de jaren '80 is nog bijzonder populair: van alle muziekdecennia komen de eighties bovenaan het favorietenlijstje van de meeste Nederlanders.

Dat blijkt uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel in samenwerking met Radio 10. 27% van de Nederlanders kiest voor de 80's als favoriete muziekdecennium.

  1. Jaren '80: 27 procent

  2. Jaren '90: 26 procent

  3. Jaren '70: 18 procent

  4. Jaren '60: 10 procent

  5. Jaren '00: 5 procent

  6. Jaren '10: 2 procent

  7. Jaren '20: 2 procent

  8. Jaren '50: 1 procent

De eighties waren een decennium van veel revoluties in de muziek: je had de opkomst van videoclips op MTV, hiphop en glam metal deden hun intrede, net als elektronische muziek met de synthesizer.

80's Pop meest populair

Nu, zo'n vier decennia later, blijkt het muziekgenre Pop met artiesten als Michael Jackson, Madonna en The Police nog steeds megapopulair. 19 procent van de mensen luistert het liefst naar deze muziekstijl uit de jaren '80.

Daarna komt het levenslied uit de jaren '80, zoals van André Hazes en Willeke Alberti, gevolgd door rockmuziek (onder meer U2, Van Halen en Guns N' Roses) en Moderne R&B (Prince, Tina Turner, Michael Jackson).

  1. Pop (Michael Jackson, Madonna, The Police) - 19%

  2. Levenslied (André Hazes, Willeke Alberti) - 12%

  3. Rock (U2, Van Halen, Guns N' Roses) - 12%

  4. Moderne R&B (Michael Jackson, Prince, Tina Turner) - 12%

  5. Nederpop (Doe Maar, Drukwerk) - 11%

  6. New Wave (Duran Duran, The Cure) - 5%

  7. Heavy metal (Iron Maiden, Metallica) - 5%

  8. Electropop (The Human League, Depeche Mode) - 2%

  9. Hiphop (Run-DMC, Public Enemy) - 2%

  10. Glam metal (Kiss, Bon Jovi) - 2%

  11. Post-punk (Joy Division, Talking Heads) - 1%

  12. Ska (The Specials, Madness) - 1%

  13. Country (Kenny Rogers, Dolly Parton) - 0,7%

  14. Soul (Stevie Wonder, Luther Vandross) - 0,7%

  15. Disco (KC and The Sunshine Band, Shalamar) - 0,4%

  16. House/Techno (Technotronic, The KLF) - 0,3%

Take on Me

De grootste hit uit de jaren '80 is Take on me van de Noorse band A-ha. Dit nummer staat op nummer één in de '80's Top 1500 die vanaf vandaag te horen is op Radio 10. Het nummer Careless Whisper van George Michael staat op nummer twee en de derde plek in de lijst is voor 80’s-klassieker The Winner Takes It All van Abba.

Opvallend is dat de liefde voor 80's-muziek bij deelnemers sterk is toegenomen (49 procent) dankzij moderne invloeden, zoals artiesten van nu die zich erdoor laten inspireren en het gebruik van 80’s-muziek in TV-series.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.