Lifestyle & Entertainment

Drones racen om landelijke titel op het TT Circuit in Assen

Normaal wordt er op het beroemde wedstrijdasfalt voornamelijk met motoren en auto’s gestreden. Maar met drones racen op het TT Circuit van Assen is minstens zo spectaculair. Vandaag vond het grootste outdoor drone-event van Europa er plaats. En werd de finale van het NK Drones gehouden.

Veel spierkracht heb je er niet voor nodig. Snelle reflexen, die blijken onmisbaar. Of met drones racen een echte sport is? Volgens deelnemer Niels Meerdink wel. “Trillende vingertjes, zweethandjes, het geeft een kick in je hele lichaam. Dus ja, ik vind het zeker een sport.”

Met drones racen via een cameraatje en een bril

Een camera voorin de wedstrijddrones stuurt het beeld naar een speciale bril die de deelnemers op hun hoofd dragen. Hoe dat voelt? Volgens Dennis Mennema alsof je er zelf in zit. In het begin kun je er flink misselijk van worden, vertelt de racer. “Maar na een tijdje is dat weg.”

Iedere wedstrijd gaat er wel wat fout met de drones, vertelt Mennema. “Je maakt weleens een fout, je wil toch steeds sneller.” Mennema haalt er zijn schouders over op. Kwestie van repareren en door gaan. In het geval van Mennema pakte dat goed uit: hij mag zich na vandaag Nederlands kampioen drone racen noemen.