Terug

Volg Hart van Nederland

You shall not pass! The Lord of the Rings-films bestaan 20 jaar, superfan Frank krijgt er geen genoeg van

You shall not pass! The Lord of the Rings-films bestaan 20 jaar, superfan Frank krijgt er geen genoeg van

Entertainment

10 dec 2021, 19:25

Als je de film ziet, denk je misschien dat 'ie vijf jaar geleden uit is gekomen, maar inmiddels mag The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring alweer twintig kaarsjes uitblazen. Superfan Frank Wasmus zag het spektakel in 2001 meermaals in de bioscoop en zet de films geregeld nog eens op.

Binnen één seconde wist Frank het toen hij in de bioscoop zat: ik word een superfan van The Lord of the Rings. "Het intro. Dat is het mooiste moment van de eerste film. En toen wist ik: dit is 'm!" Vooral de verhaalvertelling doet het 'm voor Frank: "De geschiedenis die kort verteld wordt. Duidelijk in beeld. Je zit er meteen middenin... zeer indrukwekkend."

En het blijft niet bij één kijkbeurt. Nee, Frank gaat voor de eerste film vier keer naar de bioscoop en ook voor het tweede deel. Het slotstuk van het drieluik ziet de fanaat maar liefst zes keer op het witte doek.

Noorse viool

The Fellowship of the Ring is de eerste van drie films die het fantasy-genre op z'n kop weten te zetten. En dat terwijl vooraf werd gedacht dat de boeken van J.R.R. Tolkien onverfilmbaar waren. Maar niets bleek minder waar: alle drie de films verdienden bakken met geld en regisseur Peter Jackson wist met de trilogie uiteindelijk zeventien Oscars binnen te hengelen.

Maar neem ook de muziek. Het extreem herkenbare thema van componist Howard Shore, staat bijvoorbeeld bij menig filmmuziekconcerten op het programma:

(Tekst gaat verder onder video)

Frank plaatst dit specifieke werk van Shore in een eervol rijtje: "Je hebt een paar van die filmthema's die iedereen kent... neem Star Wars, ook super herkenbaar. De muziek van Ennio Morricone, The Godfather. De muziek sloot gewoon heel goed aan."

Dat componist Shore niet zomaar simpelweg wat schreef, bewijst bijvoorbeeld de tweede film wel, als het aan Frank ligt. "Neem de muziek van de Rohirrim, de paardenmeesters en inwoners van een van de landstreken uit Midden-Aarde. Daar is gebruikt gemaakt van een soort Noorse viool, in plaats van het standaard orkest. Ze hebben er echt iets aparts in gegooid."

Lachen om Boromir

De invloed van de Lord of the Rings-films op de popcultuur is nog even sterk als de invloed van de ring zelf was op hoofpersonage Frodo. Memes met afbeeldingen en grappige teksten gaan nog duizenden keren per dag het internet over. Neem bijvoorbeeld de beroemde 'One does not'-meme.

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

Meme one does not simply walk into Mordor

Meme one does not simply walk into Mordor

Een van de bekendste uitspraken uit The Fellowship of the Ring, die doelt op het gegeven dat het land waar superschurk Sauron zich huisvest, niet zomaar te bereiken valt. Bij iedere nieuwsgebeurtenis zijn er wel weer grappenmakers die nieuwe varianten bedenken op deze meme. Neem bijvoorbeeld deze recente versie:

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

Meme one does not suez-versie

Meme one does not suez-versie

Voor wie nu misschien nog steeds op een pakketje zit te wachten hoeven we niet uit te leggen waarom de bovenstaande tekst in 2021 relevant was. "Het is echt een deel van de populaire cultuur geworden", aldus Frank. "Je hebt er tegenwoordig Funko-poppen van. Je kunt het zo gek niet bedenken."

Baanbrekend? "Ik denk dat de Lord of the Rings-films wel de weg open hebben gemaakt voor heel veel fantasy-films", zegt de fan. Hij wijst op de tv-serie Stranger Things. "Héél populair. Ik denk dat het alleen niet zo groot had geweest zonder The Lord of the Rings." Bijkomend voordeel is volgens de fan ook dat de mensen die met de films zijn opgegroeid, het enthousiasme nu delen met de jeugd.

Meer 'LotR' in aantocht

Fans hebben weer iets om naar uit te kijken. Volgend jaar september komt streamingdienst Amazon namelijk met een Lord of the Rings-serie, die naar verluidt 465 miljoen dollar heeft gekost. Weliswaar voor meerdere seizoenen, maar dan nog is het een enorm budget. De serie zal geen remake worden van de films, maar een andere periode beslaan uit de wereld die Tolkien ooit bedacht.

"Er is nog maar heel weinig bekend", weet Frank, die het nieuws rondom de serie (die zelfs nog geen naam heeft) natuurlijk volgt. "Is het 'de nieuwe Game of Thrones?' Ik weet het niet. Maar ik kijk er wel naar uit." Het enorme bedrag dat met de serie gemoeid gaat, zegt hem nog niet zo veel. "Uiteindelijk valt of staat het met een goed verhaal. Je special effects kunnen prachtig zijn, maar als het verhaal tegenvalt haken mensen toch af."

Voor de serie is er dus alleen nog maar een promotiefoto vrijgegeven. Tot die tijd moeten de fans van de ring het daar dus maar mee doen. En eventueel met wat beelden van de 'oude' films. Want dat blijft stiekem toch wel genieten geblazen...

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.