Terug

Volg Hart van Nederland

Hongaarse anti-homowet zet kwaad bloed bij Nederlandse lhbti'ers

EK

21 juni 2021, 21:37

De lhbti-gemeenschap is woest, en velen met hen. In Hongarije is een zeer controversiële anti-homowet aangenomen. Honderden mensen lieten maandagmiddag tijdens een demonstratie bij het homomonument in Amsterdam stevig van zich horen.

Medeorganisator COC Nederland hoopt met de demonstratie een statement te maken en de politiek tot actie te bewegen. Maar ook hoopt ze de aandacht binnen de sport te krijgen: ons nationaal elftal speelt 27 juni de achtste finale van het EK in Budapest, de hoofdstad van Hongarije. Een statement van de voetballers aldaar zou een mooi gebaar zijn.

Jongeren beschermen

Allereerst nog even de wet zelf: die moet jongeren onder de achttien ‘beschermen’ tegen informatie over onder andere homoseksualiteit. Maar kortgezegd zal die wet neer gaan komen op censuur.

Premier Rutte heeft inmiddels gezegd bij zijn Hongaarse ambtsgenoot Orban aan de bel te willen gaan trekken, en ook in de Europese Commissie heeft het op de agenda staan om deze week te bespreken. Maar als de politiek het al doet, is het dan nog aan de Oranje-voetballers om een statement te maken?

Statement verwacht

Als het aan de deelnemers van de demonstratie ligt wel. Zondag ging bondscoach de Boer en daarmee ook de KNVB nog niet in op de kwestie, en zou dat 'een vraag zijn voor na de wedstrijd tegen Noord-Macedonië'.

Een goed idee zou zijn dat Oranje het voorbeeld van de Duitsers volgt. Die spelen woensdag tegen het veelbesproken land zelf, aanvoerder Manuel Neuer loopt tijdens de wedstrijden met een regenboogband om zijn arm. Het stadion waar die wedstrijd zich afspeelt, in München, gaat mogelijk in regenboogkleuren gestoken worden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.